ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Τόκοι και χρέη «κατάπιαν» μέτρα και παροχές

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στις πιέσεις των αγορών για το τεράστιο δημόσιο χρέος.Για να στείλει το μήνυμα ότι «το ελληνικό δημόσιο πληρώνει» και να αποκρούσει τους διεθνείς κερδοσκόπους,που σπεκουλάρουν σε βάρος της χώρας για να κερδίζουν από τα υψηλά spreads,η κυβέρνηση «μπούκωσε» με πληρωμές τα παλαιά χρέη, δημιουργώντας όμως και πάλι και καινούργια!.
Ο φαύλος κύκλος των χρεών και των ελλειμμάτων στον οποίο έχει περιπέσει το Κράτος, θυμίζει λίγο πολύ και ό,τι συμβαίνει σε ένα νοικοκυριό που έχει χάσει το λογαριασμό:
Στο α΄εξάμηνο το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε καθαρά μόλις 22,2 δισ. αντί 23 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.Σχεδόν όλα πήγαν σε ανελαστικές δαπάνες:τα μισά (11,5 δισ.) πήγαν σε μισθούς,συντάξεις και έκτακτες παροχές σε άνεργους,χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ενώ άλλα 9 δισ.σε διάφορες επιχορηγήσεις.
Την ίδια στιγμή όμως πλήρωνε τα διπλά και τρίδιπλα (35,8 δισ.ευρώ) σε δόσεις και τόκους για τα τεράστια χρέη που κουβαλά.Στον πανικό της να μειώσει το έλλειμμα,η κυβέρνηση πλήρωσε «άρον άρον» σε ένα εξάμηνο 28,2 δις.ευρώ,όσα σχεδόν υπολόγιζε δηλαδή για ολόκληρο το χρόνο (29,1 δισ.ή ποσοστό 97,5%)!
Το θέμα είναι γιατί χρειάστηκε να κινηθεί τόσο πιεσμένα.Το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας βρίσκεται ήδη σε οριακό επίπεδο και πολλοί ξένοι οίκοι έχουν προειδοποιήσει με νέα υποβάθμιση.
Η κυβέρνηση δεν θέλει όμως να δώσει τέτοιο δικαίωμα,γιατί προ μηνών πήρε ένα πολύ σκληρό μάθημα από το κτύπημα των σπεκουλαδόρων των αγορών.
Μόνο ο «πανικός»,στις αρχές του χρόνου,που εκτόξευσε τα spread με τα οποία δανείζεται το δημόσιο στα ύψη,κόστισαν στη χώρα 434 εκατ.ευρώ–όσα δηλαδή προσδοκά να εισπράξει το Κράτος μαζί από την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα,την έκτακτη εισφορά στα κότερα και την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
Πού θα βρεθούν τα χρήματα που λείπουν (αφού με έσοδα 22 δισ.το δημόσιο πλήρωσε 36 και βάλε);Μα φυσικά από νέο δανεισμό, αφού η οικονομία κινείται πλέον μόνο με δανεικά και το σύμφωνο σταθερότητας «αποσταθεροποιείται»,με συνέπεια οι διεθνείς οργανισμοί να φοβούνται πιστοληπτικό «μπλακ άουτ» της χώρας,τους επόμενους μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: