ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα φαρμακεία της Αττικής!Μερικά λεπτά αναμονής σε οποιοδήποτε φαρμακείο του Λεκανοπεδίου είναι αρκετά για να εισέλθει κάποιος πανικοβλημένος μεσήλικας,μια ηλικιωμένη κυρία ή μια μητέρα με πρόσωπο συνοφρυωμένο από το άγχος, που θα ζητήσει εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.*Μόλις έγινε γνωστό ότι η σοβαρότερη παρενέργεια της νέας γρίπης είναι η πνευμονία,το συγκεκριμένο εμβόλιο εξαφανίστηκε από τα συρτάρια των φαρμακείων.Ούτε λόγος βέβαια για τις προστατευτικές μάσκες και όλα τα συμπαρομαρτούντα: τα αντισηπτικά σαπούνια,τζελ και μαντιλάκια τείνουν να γίνουν τα...απόλυτα γκάτζετ του φετινού καλοκαιριού.
Το πολυπόθητο εμβόλιο
Συνομιλήσαμε με φαρμακοποιούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής.Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για όλα τα παραπάνω δεν παρατηρείται μόνο στα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Αγχωμένοι πολίτες οργώνουν όλη την Αττική για να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο,το οποίο βέβαια έχει εξαφανιστεί.
«Την τελευταία εβδομάδα, δεν κάνω τίποτα άλλο από το να απαντώ σε τηλέφωνα αγνώστων,οι οποίοι μου ζητούν εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου»,λέει ο Γ. Μαρκουλάκης,ο οποίος έχει φαρμακείο στην Αγία Παρασκευή.«Χθες μπήκε μια άγνωστη κυρία και της λέω πριν προλάβει να μιλήσει:Μην κάνετε τον κόπο.Δεν έχω αυτό που ζητάτε...Και όπως παραδέχθηκε,έψαχνε όντως το εμβόλιο.Εχει επέλθει ένας αδικαιολόγητος πανικός στον κόσμο και γίνονται υπερβολές. Δικαιολογείται μια ανησυχία από ηλικιωμένα άτομα και από νεότερους,οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.Από εκεί και πέρα αυτή την επιμονή για την ανέρευση του εμβολίου δεν την καταλαβαίνω».
«Πολλοί το αγόρασαν για να το βάλουν στο ψυγείο.Να ανοίγουν κάθε μέρα το ψυγείο τους και να λένε...καλημέρα εμβόλιο!Ετσι αισθάνονται ασφαλείς»,μας λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ.Λουράντος,με φλεγματικό ύφος.
Γι'αυτούς που το ψάχνουν εναγωνίως,ο κ.Λουράντος,είναι κατηγορηματικός:«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου δεν είναι για όλο τον κόσμο.Αλλά γι'αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.Κι αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός τους».
Τι κι αν το λέει ο κ.Λουράντος;Οπως τονίζει και ο ίδιος,έχει μόνο μια φωνή...η οποία προφανώς δεν βρίσκει και πολλά ευήκοα ώτα.Οπως της κυρίας,την οποία συναντήσαμε σε φαρμακείο της πλατείας Βικτωρίας,η οποία επίμονα,άλλοτε με παρακάλια κι άλλοτε με απειλητικό ύφος,ζητάει από την εμβρόντητη φαρμακοποιό να της πουλήσει πέντε εμβόλια για όλη της την οικογένεια...φυσικά.«Μα δεν το βλέπετε ότι είμαι άρρωστη;»...*Δυστυχώς όμως ο πανικός έχει κυριεύσει και νέους υγιείς ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Οπως οι δύο κοπέλες που επισκέφθηκαν το φαρμακείο του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,Κυρ.Θεοδοσιάδη και έψαχναν εμβόλια.«Η μια προγραμμάτιζε διακοπές στη Λευκάδα και η άλλη στην Κέρκυρα».
Υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις:«Γιατρός (!) μου ζήτησε δύο κουτιά Ταμιφλού, για να τα 'χει να βρίσκονται στο σπίτι του!Οχι μόνο δεν του τα έδωσα,αλλά αν ήταν στο χέρι μου,θα του αφαιρούσα το πτυχίο» συμπληρώνει.
Τον Ιούλιο,πουλήθηκαν μόνο στη Β.Ελλάδα 1.321 εμβόλια πνευμονιόκκκου.«Γιατί αυτό ήταν και όλο το απόθεμα που διέθεταν τα φαρμακεία Αν υπήρχαν και...10.321 κι αυτά θα έφευγαν»,μας λέει ο κ.Θεοδοσιάδης.Πόσα εμβόλια πουλήθηκαν πέρσι τον ίδιο μήνα;Μόνο 17!
Η Ασπασία Μαστορογιαννάκη,η οποία διατηρεί φαρμακείο στην πλατεία Βικτωρίας, λέει:«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι η γρίπη έχει ήπια συμπτωματολογία.Και πως αν τυχόν τους συμβεί,μπορούν να καλυφθούν και με κάποιο αντιβιοτικό.Κυριευμένοι όμως από τον πανικό,οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν».
*Πιο επίμονες εμφανίζονται οι μητέρες που θέλουν να εξασφαλίσουν το εμβόλιο...για όλη την οικογένεια και οι ηλικιωμένοι.Στο φαρμακείο των Αναστασίας και Γιώργου Παρθύμου,οι ηλικιωμένοι παίρνουν τηλέφωνο δύο και τρεις φορές την ημέρα για να μάθουν αν ήρθε η νέα παρτίδα.
Τρέλα με τα αναλώσιμα
Και βέβαια σε όλη αυτή την ιστορία πού κρατήθηκε το μέτρο για να κρατηθεί στα... αναλώσιμα;«Εκεί που πουλούσαμε καμιά δεκαριά όλο το μήνα,τώρα πουλάμε 25 με 30 πακέτα αντισηπτικά μαντιλάκια την ημέρα.Οσο για τις μάσκες;Ποιος μπορεί να αρκεστεί μόνο σε δυο-τρεις;Συχνά μού ζητάνε όλο το κουτί...50 μάσκες.Τους λέω,πάρτε πέντε, σας φτάνουν...»,προσθέτει η φαρμακοποιός.
Στο κατακόρυφο έχουν φτάσει οι πωλήσεις των αντισηπτικών τζελ και υγρών που δεν χρειάζονται νερό...Μάλιστα αρκετά απ' αυτά έχουν μπει και στα ράφια των πολυκαταστημάτων:«Τα έχουμε εδώ και ένα χρόνο μπροστά στο ταμείο.Ζήτημα να πουλούσαμε πέντε την εβδομάδα»,λέει πωλήτρια πολυκαταστήματος.«Τον τελευταίο μήνα, μπορεί να φεύγουν και 200 κομμάτια την ημέρα.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: