ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Η ελληνική οικονομία σε ύφεση

"Προάγγελος ύφεσης η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο"
"Προ των πυλών βρίσκεται η ύφεση για την Ελλάδα,καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009,για πρώτη φορά από το 1993, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).Ωστόσο,με τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ,που θα ανακοινωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου να είναι μεγαλύτερος.Οπως επισημαίνουν στην ΕΣΥΕ,δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία του τριμήνου για την ελληνική οικονομία και αυτά που απομένουν μάλλον θα επιδεινώσουν,παρά θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Για το λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο εκφράζει πλέον ανοικτά την ανησυχία του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ολόκληρου του 2009 θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, αντί του μηδενός που ήταν η τελευταία εκτίμηση.Ομως,όλοι περιμένουν να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος,πριν προχωρήσουν σε ασφαλέστερες προβλέψεις για το σύνολο του έτους.Πάντως,η πτώση κατά 8% που σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας (αεροπορικώς) κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου,προμηνύει ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την ελληνική οικονομία...
Τι προβλέπουν οι διεθνείς Οργανισμοί
Μπορεί για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2009,θα είναι αρνητικός, όλοι όμως οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε ύφεση φέτος.
Μάλιστα,σε κάθε νέα τους πρόβλεψη ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ μεγαλώνει. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για το τι τελικά θα συμβεί φέτος, είναι όμως και ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς,καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει μία εκτίμηση και να είναι σίγουρος ότι θα επαληθευτεί στο τέλος.
Στην έκθεσή του,που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),προβλέπει διετή ύφεση. Το 2009,ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος και η συρρίκνωση θα είναι της τάξης του 1,7%.Για το 2010,οι εκτιμήσεις του Ταμείου δείχνουν ανάκαμψη σε σχέση με φέτος,αλλά και πάλι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,4%."

Δεν υπάρχουν σχόλια: