ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΠΓΔΜ: Αναμένονται οι παρατηρήσεις στην τελευταία πρόταση Νίμιτς

Παρατηρήσεις επί των τροποποιημένων ιδεών για το θέμα της ονομασίας αναμένεται να υποβάλει στο μεσολαβητή του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς,ο εκπρόσωπος στη διαπραγματευτική διαδικασία της ΠΓΔΜ και πρέσβης της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,Ζόραν Γιόλεφσκι.
Η τελευταία δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου και βασίζεται στην πρόταση του Οκτωβρίου,στην οποία προτείνεται η ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση.
Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ,Ζόραν Γιολέφσκι,δήλωσε πως στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι,τον πρόεδρο,Γκιόργκι Ιβάνοφ,τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Αμπντουλακίμ Αντέμι,έλαβε οδηγίες αναφορικά με την απάντηση που θα επιδώσει η ΠΓΔΜ εντός της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.
"Όπως γνωρίζετε,ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ.του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς,κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και την Αθήνα, παρουσίασε τροποποιημένη δέσμη ιδεών. Συμφωνήθηκε,οι δύο πλευρές,τον Αύγουστο,να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων ιδεών.Η τροποποιημένη δέσμη ιδεών αναλύθηκε επισταμένως αυτή την περίοδο.Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διαβιβαστούν στον κ.Νίμιτς οι θέσεις μας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του, ως μέρους του συνεχούς διαλόγου. Ακολούθως,αναμένουμε ο ειδικός διαμεσολαβητής να μας ενημερώσει για τα σχέδιά του και τα επόμενα βήματα σχετικά με τις συνομιλίες για τις υφιστάμενες διαφορές γύρω από το όνομα",δήλωσε ο κ.Γιόλεφσκι.
Σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας των Σκοπίων ("Ουτρίνσκι Βέσνικ"),αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχτούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μία σύνθετη ονομασία, στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός "βόρεια" θα προηγείται του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή θα τίθεται σε παρένθεση.
Μάλιστα, το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό διότι αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας,ενώ ακολούθως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα,στη γλώσσα και στον πολιτισμό της ΠΓΔΜ,αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα,επικαλούμενο υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή.
"Η θέση της χώρας είναι η λύση να μην επιβάλει δεσμεύσεις έναντι άλλων χωρών,έναντι δηλαδή των 125 χωρών που αναγνώρισαν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία-Δημοκρατία της Μακεδονίας",αναφέρει το άρθρο και προσθέτει "δεύτερο και σημαντικότερο,να μην τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται",σύμφωνα πάντα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: