ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

«Κίτρινη κάρτα» από τις Βρυξέλλες

Ενοχλημένη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη λαθρομετανάστευση, για την καταπολέμηση της οποίας ζητεί μεν την αρωγή της ΕΕ,αλλά δεν έχει πάρει ως τώρα τα προσήκοντα μέτρα για τον περιορισμό της.Μάλιστα,όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές,ως σήμερα δεν υιοθέτησε τις οδηγίες που έχουν ήδη νομοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο τέλος Ιουνίου έρχεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζακ Μπαρό,ο οποίος θα επισημάνει στις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη ότι η χώρα μας παρουσιάζει έλλειμμα ελέγχων ως προς τη λαθρομετανάστευση και δεν έχει υιοθετήσει την Οδηγία 2008/115Κ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών»,η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων,τα εξής:
1.Τα κράτη-μέλη εκδίδουν απόφαση επιστροφής στη χώρα προέλευσης για τους υπηκόους τρίτης χώρας που διαμένουν παράνομα στο έδαφός τους.
2.Οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν παράνομα στο έδαφος κράτους-μέλους και διαθέτουν έγκυρο τίτλο διαμονής που έχει εκδοθεί από άλλο κράτος-μέλος υποχρεούνται να μεταβαίνουν αμέσως στο έδαφος του άλλου κράτους-μέλους.
3.Τα κράτη-μέλη μπορούν να μην εκδίδουν απόφαση επιστροφής εφόσον άλλο κράτος-μέλος αναλαμβάνει τον υπήκοο της τρίτης χώρας,δυνάμει διμερών συμφωνιών.
4.Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν αυτόνομη άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας ή ανθρωπιστικούς λόγους.Οπως υπογραμμίζεται « κατά την εφαρμογή της Οδηγίας τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψητα βέλτιστα συμφέροντα των παιδιών,την οικογενειακή ζωή του υπηκόου της τρίτης χώρας και την κατάσταση της υγείας του».
5.Τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν τον υπήκοο της τρίτης χώρας για τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση οικειοθελούς αναχώρησης σε χρονικό διάστημα 7 ως 30 ημερών. Εάν δεν υποβληθεί αίτηση τότε το κράτος-μέλος κινεί τη διαδικασία επιστροφής του υπηκόου της τρίτης χώρας που διαμένει παράνομα σε ένα από τα κράτημέλη της ΕΕ.
6.Πριν απομακρυνθεί ασυνόδευτος ανήλικος,οι αρχές του κράτους-μέλους όπου διαμένει παράνομα θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα επιστραφεί σε μέλος της οικογενείας του ή σε κηδεμόνα ή σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.
7.Εάν ο υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει παράνομα σε κράτος-μέλος πρόκειται να διαφύγει,το κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει την κράτησή του,η οποία πρέπει να διαταχθεί από διοικητικές ή δικαστικές αρχές.Οι συνθήκες κράτησης πρέπει να είναι εκείνες που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα.
8.Η κράτηση πρέπει να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις ή σε σωφρονιστικό κατάστημα (εφόσον δεν υπάρχει ειδική εγκατάσταση),αλλά σε ξεχωριστούς χώρους από εκείνους των κρατουμένων του κοινού Δικαίου.
Εξάλλου,με έγγραφο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα επισημαίνεται ότι απαιτείται απ΄ όλους η λήψη μέτρων για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και η συντονισμένη διαχείριση των λαθρομεταναστευτικών ροών.Παράλληλα,απαιτείται από τα κράτη-μέλη να καθορίζουν τον αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που θα χρησιμοποιούνται στην απασχόληση και ταυτοχρόνως να διασφαλιστεί ένα ομοιόμορφο επίπεδο δικαιωμάτων για τους νόμιμους μετανάστες.
Το Συμβούλιο Υπουργών επισημαίνει στον κ.Σολάνα ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει « μηδενική ανοχή για τη διακίνηση εμπορίου ανθρώπων » και ότι υιοθετήθηκε οδηγία για την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομους μετανάστες.Στην ΕΕ- προστίθεταιζουν περίπου 8.000.000 παράνομοι μετανάστες,εκ των οποίων πολλοί εργάζονται στην παραοικονομία,ενώ η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης θα αποτελέσουν μείζονα θέματα τα επόμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: