ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Στον αστερισμό της ακροδεξιάς

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε καθαρά τη ΝΔ,αλλά αποτελεί εξαίρεση.Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν έδαφος.Όπως και στην Ελλάδα,όπου ο κ. Καραμανλής χρειάζεται τον ΛΑΟΣ για να κυβερνήσει.
Με φόντα το μεταναστευτικό κύμα,την ανεργία και την οικονομική κρίση,η Ευρώπη επικύρωσε χθες και εκλογικά την πολιτική και κοινωνική στροφή των τελευταίων ετών προς τα δεξιά.Τα συντηρητικά κόμματα διατήρησαν την πλειοψηφία τους στην Ευρωβουλή. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό, από την Αυστρία,τη Δανία ή την Ολλανδία και έως την ιταλική Λίγκα του Βορρά,το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα και τον ελληνικό ΛΑΟΣ,μια σειρά ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν έδρες και ποσοστά που φλερτάρουν ή και ξεπερνούν το 10% των ψήφων.Αντίθετα με τις ΗΠΑ που ύστερα από μια οχταετία κυριαρχίας της μπουσικής χριστιανικής ακροδεξιάς αναζήτησαν μέσω του Μπαράκ Ομπάμα μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση,η Γηραιά Ήπειρος κινείται προς τα δεξιά.Με ελάχιστες εξαιρέσεις,τα αριστερά κόμματα παρέμειναν καθηλωμένα σε μονοψήφια ποσοστά,ενώ ο ηγέτης της σοσιαλιστικής ομάδας,Μάρτιν Σούλτζ,δήλωσε αφοπλιστικά: «είναι ένα πικρό βράδυ για την Σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης».

Η εξαίρεση του ΠΑΣΟΚ

Η ελληνική εξαίρεση απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα.Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει την ΝΔ με μια σημαντική διαφορά (4.3%),που οφείλεται όμως περισσότερο στη φθορά και τη μεγάλη πτώση της ΝΔ (από το 43% του 2004 στο 32% χθες) παρά στο δικό του ποσοστό που ανέβηκε μόλις κατά 2.5 μονάδες (από 34% το 2004 στο 36,7 %).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ συνιστά προσωπικό θρίαμβο του αρχηγού του,όταν μόλις ένα χρόνο πριν το θέμα συζήτησης ήταν αν το ΠΑΣΟΚ είχε φάει τα ψωμιά του και ο πρόεδρός του είναι ικανός να οδηγεί ποδήλατο.Παραμένει,όμως,γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πείσει ότι πραγματικά άλλαξε, δημιουργώντας ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής, ανάλογο με αυτό που κατασκεύασε η σεμνή και ταπεινή ΝΔ το 2004.Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ το διάστημα που έρχεται,πολύ περισσότερο αφού με τα συγκεκριμένα εκλογικά ποσοστά (και 6 κόμματα στην Βουλή) δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οικολόγοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Στο χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας,η Ελλάδα ακολουθεί κατά πόδας τις εξελίξεις στην Ευρώπη.Οι Οικολόγοι Πράσινοι (τελικό 3.5%) κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά,πολλαπλασιάζοντας το ποσοστό που είχαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές (0,67%).
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων είναι η μοναδική που αύξησε τον αριθμό των εδρών της,παρά τη μείωση του συνολικού αριθμού των εδρών του σώματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ζωής κερδίζουν διεθνώς έδαφος.Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων,που τους έφερναν να διεκδικούν την τρίτη θέση,για δύο λόγους: είναι ένα μικρό κόμμα χωρίς πείρα και πολλά έμπειρα στελέχη και δέχθηκε τις τελευταίες δέκα μέρες μια επίθεση σε πολλά μέτωπα,συχνά από υπερπατριωτικές,εθνικιστικές θέσεις.
Κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μέρος σε μερικές από τις επιθέσεις,χωρίς αυτό να εμποδίσει την καθοδική πορεία και το χαμηλό τελικό ποσοστό (4.7 έναντι 4.16% το 2004) του κόμματος.Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχυ τους προηγούμενες μήνες και γι'αυτό το αποτέλεσμα θεωρείται αποτυχία και θα προκαλέσει μεγάλους εσωκομματικούς τριγμούς στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς,που πληρώνει τη γενικότερη ευρωπαϊκή συντηρητική στροφή,αλλά συγχρόνως αντιμετωπίζει διλήμματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής.
Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε οριακά το ποσοστό του,το ΚΚΕ χάνει παραπάνω από μια μονάδα σε σχέση με το 2004 (8,35 % από 9, 48%) και μια από τις 3 ευρωέδρες του. Κατάφερε,όμως,να διατηρήσει την τρίτη θέση, πράγμα που αποτελούσε και τον βασικό πολιτικό του στόχο.

Μπορεί να κυβερνήσει μόνος;

Η ΝΔ ηττήθηκε όπως και προσωπικά ο κ.Καραμανλής,που πήρε επάνω του τον προεκλογικό αγώνα,πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να τον κερδίσει ή τουλάχιστον να χάσει με τόσο μικρή διαφορά που θα προκαλούσε,με την βοήθεια των νταβατζήδων,εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.Το ποσοστό της ΝΔ (32,3%) αποτελεί αρνητικό ιστορικό ρεκόρ αλλά με δεδομένο το κυβερνητικό έργο,θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερο.
Η τελική διαφορά του 4.3% δεν αποτελεί συντριβή που θα έβγαζε τελείως τη ΝΔ από το παιχνίδι και θα έκανε αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές.Με δεδομένη,όμως,τη χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών και τα νέα αντιδημοφιλή μέτρα που θα πρέπει να πάρει στην οικονομία,ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αλλάξει μόνος του το κλίμα. Διαθέτει,όμως,έναν εν δυνάμει σύμμαχο με αυξημένη,από χθες,επιρροή:δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή,ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα επιδιώξει να συναντήσει τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον συμβουλεύσει.
Ήδη,στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του,ο κ. Καραμανλής σκλήρυνε τον τόνο, υιοθετώντας κάποιες από τις απόψεις του ΛΑΟΣ για το άσυλο ή τους μετανάστες,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμμαχήσει και επισήμως με τον παλιό ενοικιαστή που θέλει να ξαναμπεί στην πολυκατοικία της ΝΔ.Το βέβαιο είναι ότι όπως και η Ευρώπη,έτσι και η Ελλάδα,κινείται στον αστερισμό της ακροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: