ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Mήνυμα Καραμανλή


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με αφορμή την κρίση και παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες στην Ελλάδα βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν τα σπασμένα, αυξάνοντας ταχύτερα τα επιτόκια σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου δεν απέκλεισε νέα ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα αφορά νέα δάνεια και δάνεια κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία κατηγορία δανείων τα επιτόκια από 4,5% έως 5,5% ένα χρόνο πριν, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 9% με 11%, ενώ οι μικρομεσαίοι εκβιάζονται με αναπροσαρμογή των συμβάσεων και «καπέλο» επιτοκίου έως 1%. Αν δεν αποδεχθούν τον εκβιασμό, καλούνται να ξεπληρώσουν το δάνειο.


Ακόμα και για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν στην Ελλάδα σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης, η ισορροπία τείνει να αντιστραφεί. Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,48 μονάδες. Σχεδόν διπλάσια η αύξηση στην Ελλάδα, κατά 0,85 μονάδες στο ίδιο διάστημα.

Ίδιο σκηνικό και στις πιστωτικές κάρτες: 0,67 μονάδες η αύξηση στην Ελλάδα, έναντι 0,36 μονάδων στην ευρωζώνη και μόλις 0,11 μονάδων στη Γερμανία με τα πολλαπλάσια προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.


Στα καταναλωτικά δάνεια η ελληνική αύξηση επιτοκίων είναι τριπλάσια της ευρωπαϊκής (0,60 στην Ελλάδα έναντι 0,20 στην ευρωζώνη), ενώ σαφώς ακριβότερα καλούνται να πληρώσουν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματικά δάνεια και κεφάλαια κίνησης.

Εν τω μεταξύ, από τις 35.000 το 2003, οι συνολικές αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών έφτασαν τις 120.000 το 2007και όπως εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι έλληνες δανειολήπτες, καθώς σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου μειώνονται τα επιτόκια, στην Ελλάδα ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Στο ζοφερό σκηνικό προστίθενται επίσης το κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.


Οι Έλληνες πληρώνουν τα ακριβότερα επιτόκια στην Ευρώπη
Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι «σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη».


Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ναι μεν η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητες είναι προαιρετική αλλά τόνισε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τραπεζική παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Η ρευστότητα αφορά τους πολίτες και όχι της τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα. Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τους τράπεζες. Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: