ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Για πρώτη φορά το ΥΠΕΞ παραδέχεται την ύπαρξη Ελλήνων στην ΠΓΔΜ

Η zougla.gr αποκαλύπτει τη γραπτή απάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ, Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη, στην οποία αναφέρει πως ναι μεν υπάρχουν Έλληνες στη γειτονική χώρα, αλλά λόγω του μικρού αριθμού, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «ελληνική εθνική μειονότητα».Στη γραπτή απάντηση, με ημερομηνία 18/8/2008, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2002, στην ΠΓΔΜ καταγράφονται 422 Έλληνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και Έλληνες πολίτες που εγκαθίσταντο εκεί για επιχειρηματικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους. Στην ΠΓΔΜ δεν εκδηλώνεται συνεκτική ομάδα Ελλήνων, με συνείδηση και δράση εθνικής μειονότητας. Ομάδες ατόμων σε διάφορες περιοχές (Σκόπια, Μοναστήρι, Γευγελή, Πέχτσεβο) οργανώνονται σε συλλόγους είτε επειδή τα μέλη έλκου οικογενειακή καταγωγή από Έλληνες, είτε ομιλούν την ελληνική».Μέχρι πρότινος, για το ελληνικό ΥΠΕΞ, δεν υπήρχε ούτε ένας ελληνικής καταγωγής πολίτης στην ΠΓΔΜ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην επίσημη ιστοσελίδα της Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού, υπάρχει αναλυτικός πίνακας με την πληθυσμιακή κατανομή των Ελλήνων στις ευρωπαϊκές χώρες, από την οποία απουσιάζει κάθε αναφορά στην ΠΓΔΜ.
Στη γραπτή απάντηση, η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει: «Η ανάδειξη του «μακεδονισμού» ως κυρίαρχης ιδεολογίας στην ΠΓΔΜ έθεταν και θέτουν περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση συνείδησης», αν και η ίδια υποστηρίζει: «Δεν αναφέρονται περιστατικά περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων ή δεν τίθενται εμπόδια σε τυχόν εκδήλωση εθνικής καταγωγής».
Ο ελληνισμός στην ΠΓΔΜ αποτελείται από γηγενείς ελληνόφωνους και βλαχόφωνους πολιτικούς πρόσφυγες της εποχής του ελληνικού εμφυλίου και Σαρακατσάνους. Ιδιάζουσα είναι η περίπτωση των Ελλήνων που ζουν στο χωριό Πέχτσεβο, αφού πρόκειται για απογόνους οικογενειών που εγκαταστάθηκαν εκεί, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1923) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο ακριβής αριθμός των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να διευκρινιστεί. Στην πρώτη απογραφή (1991) μετά την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, 474 πολίτες της χώρας δήλωσαν «Έλληνες».
Στην απογραφή του 1994, οι «Έλληνες» μειώθηκαν στους… 349, ενώ στην τελευταία απογραφή αυξήθηκαν και πάλι στους 422.Να σημειωθεί πως οι Αρχές της ΠΓΔΜ αναγνωρίζουν τους Βλάχους, ως ξεχωριστή εθνική μειονότητα. Στην απογραφή του 2002, «Βλάχοι» δηλώσαν 9.695 πολίτες της χώρας, αν και οι φορείς τους υποστηρίζουν πως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πάντως, μεγάλος αριθμός Βλάχων στην περιοχή του Μοναστηρίου αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μάλιστα στελεχώνουν και το σύλλογο «Πελαγονία», που λειτουργεί από το 1997 στην περιοχή.

Για την ιστορία, το 1993, ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγόροφ, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην τσέχικη εφημερίδα «Τσέσκι Ντένικ», πως στη χώρα του υπάρχει ελληνική μειονότητα που αριθμεί 100.000 άτομα.
Σήμερα, στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι (Σκόπια, Μοναστήρι και Πέχτσεβο), ενώ λειτουργούν φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας στις πόλεις Σκόπια, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Γευγελή και Κρούσοβο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπομπή «ΖΟΥΓΚΛΑ» είχε φέρει στο φως ιστορίες Ελλήνων που ζουν στην ΠΓΔΜ και με τα δικά τους μέσα προσπαθούν να κρατήσουν την ελληνική ταυτότητα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: