“Εδώ Πολυτεχνείο” - Κάτω η χούντα των συνταγματαρχών Νοέμβρης 1973
“Εδώ Υπερδανεισμένοι” - Κάτω η χούντα των τραπεζιτών Νοέμβρης 2008
Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου σε κυριακάτικη εφημερίδα. Μας ανέλυσε την αξία του κυβερνητικού σχεδίου για τα 28 δισ. ευρώ στις Τράπεζες και εξύμνησε την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις της όπως το ασφαλιστικό. Ξέχασε όμως να την ευχαριστήσει και δημοσίως γιατί με αυτές τις ...μεταρρυθμίσεις έκανε ένα τεράστιο δώρο και στην Τράπεζα του: 1 δις ευρώ για να ελαφρυνθεί το βάρος της Τράπεζας προς τους υπαλλήλους της. Ο δε Σύλλογος της Τράπεζας έχει προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Με τέτοιο δώρο και ...λίγα είπε ο κ. πρόεδρος.
-------------------------------
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΚΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ//ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ
Καπέλο στο καπέλο χρεώνουν οι τράπεζες, καθώς τους τελευταίους μήνες- και σε πείσμα της κρίσης που μαστίζει την οικονομία- έχουν ανεβάσει στα ύψη τις ήδη τσουχτερές προμήθειες και άλλα έξοδα για μια σειρά από συναλλαγές, δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Ενώ δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ροκανίζουν το κόστος που θα πληρώσουν στο κράτος ως προμήθειες για την είσοδό τους στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή τιμωρούν τους πελάτες τους ανεβάζοντας τις δικές τους προμήθειες.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το 2007 οι τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ μέσω προμηθειών στο γκισέ, τα δάνεια, τα ΑΤΜ και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
5% σε μία διετία
Και αυτό, ενώ ήδη έχουν αυξήσει το κόστος του χρήματος σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έως και 5% την τελευταία διετία.
Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις στις προμήθειες τους τελευταίους μήνες ξεπερνούν ακόμη
και το 100% και αφορούν τόσο τα καταναλωτικά δάνεια όσο και τις πιστωτικές κάρτες.
Για παράδειγμα,... μεγάλη τράπεζα χρέωνε πριν από την κρίση για την έγκριση και την εκταμίευση καταναλωτικού δανείου 111 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, αυθαίρετα αύξησε τη χρέωση αυτή, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχεται σε 180 ευρώ, δηλαδή 62% υψηλότερα.
Και αυτό ενώ το ίδιο διάστημα το τελικό επιτόκιο του ίδιου δανείου (ΣΕΠΠΕ) ανέβηκε στο 15,5% από 14,34%, δηλαδή περισσότερο από μία μονάδα υψηλότερα.
128,5% πάνω η συνδρομή
Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα άλλης τράπεζας που εκτίναξε την ετήσια συνδρομή για τα ανοικτά της δάνεια από τα 35 στα 80 ευρώ, δηλαδή 128,5% υψηλότερα. Μάλιστα, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με την ετήσια συνδρομή, ανεξάρτητα από το αν θα κάνει χρήση του δανείου ή όχι.
Παράλληλα, η ίδια τράπεζα ανέβασε το τελικό επιτόκιο δανεισμού σε αυτή την κατηγορία στο 13,74% έναντι 10,66%, δηλαδή περισσότερες από τρεις μονάδες υψηλότερα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα αυθαίρετων αυξήσεων στα καπέλα για τη χρήση πιστωτικών καρτών. Μέχρι πρότινος, για την ανάληψη μετρητών με πιστωτική, το ανώτατο ποσό που χρέωνε συγκεκριμένη τράπεζα ήταν έως 12 ευρώ.
Σήμερα, το καπέλο φτάνει τα 25 ευρώ, είναι δηλαδή έως 108% υψηλότερο, ενώ το ίδιο διάστημα η τράπεζα ανέβασε το ονομαστικό επιτόκιο από 16,75% σε 19% για τις αναλήψεις μετρητών.
Διάφορα τρικ
Παράλληλα, οι τράπεζες προκειμένου να διατηρήσουν τα υπερκέρδη τους, είτε καθυστερούν να αφαιρέσουν προμήθειες που ήδη έχουν κριθεί παράνομες είτε βαφτίζουν παλιά χαράτσια με άλλα ονόματα, ώστε να συνεχίζουν να τα επιβάλουν στους πελάτες τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η προμήθεια έως και 1,5 ευρώ την οποία χρεώνουν για κάθε κατάθεση που γίνεται στο γκισέ σε λογαριασμό τρίτου προσώπου.
Αν και έχει τελεσίδικα κριθεί παράνομη, οι τράπεζες συνεχίζουν να την επιβάλουν προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν έχουν πάρει τη σχετική εγκύκλιο και ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί.
Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μετονομάσει τα παλιά έξοδα φακέλου στα στεγαστικά δάνεια σε έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου, επιβαρύνοντας τους πελάτες τους με καπέλο έως και 1.500 ευρώ!
Κόστος-φωτιά σε γκισέ, ΑΤΜ, Ιnternet
Ανεξάρτητα πάντως από τις αυξήσεις και τις παράνομες χρεώσεις, οι τράπεζες χρεώνουν ιδιαίτερα τσουχτερές προμήθειες σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές τόσο στο γκισέ όσο και στα ΑΤΜ.
Μάλιστα, στον χορό των προμηθειών έχουν μπει και κάποιες συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω e-banking, οι οποίες μέχρι πρότινος γίνονταν δωρεάν.
Για παράδειγμα το κόστος για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ αν γίνει στον τραπεζικό γκισέ, φτάνει ακόμη και το 1 ευρώ ανά συναλλαγή.
Πολλαπλάσιο καπέλο θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ ή την Εφορία τις τελευταίες ημέρες, καθώς το χαράτσι προς τις τράπεζες ανέρχεται έως και σε 15 ευρώ. Επίσης, η έκδοση μπλοκ επιταγών κοστίζει έως και 1 ευρώ ανά σελίδα.
Διατραπεζικές με 3,5 ευρώ
Όσο για τα ΑΤΜ, όσοι θελήσουν να αξιοποιήσουν το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ για να πραγματοποιήσουν ανάληψη μετρητών από μηχάνημα άλλης τράπεζας θα πληρώσουν έως και 3,5 ευρώ- ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής.
Αντίστοιχα, η μεταφορά χρημάτων μέσω ebanking σε λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα κοστίζει έως και 0,5 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ μέχρι πρότινος γινόταν δωρεάν.
Ακόμη πιο υψηλά είναι τα καπέλα στα δάνεια, με το κόστος εκταμίευσης ενός καταναλωτικού δανείου να φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ η ετήσια συνδρομή ενός ανοικτού δανείου ανέρχεται ακόμη και σε 120 ευρώ.
Δημήτρης Πεφάνης απο ta-nea.dolnet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου