ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κραυγή αφωνίας και επιβίωσης

Κωδικός στόχος: Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός Περιβάλλοντος θα καταστεί το… τείχος αναθέ­ματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξεσπάσουν την οργή τους για όσα αναγκάζονται να ψηφίσουν ή τελικά θα υπάρξει προστασία από το Μαξίμου; Το ερώτημα αυτό απασχολεί αρκετούς στο κυβερνών κόμμα, που είδαν αυτήν την εβδομάδα την Τίνα να «σφυροκοπείται» σκληρά από τους βουλευτές του κόμματος και το πρω­θυπουργικό γραφείο να σφυρίζει αδι­άφορα.
Πολλά τα σενάρια γύρω από την έκρηξη οργής των βουλευτών, που δι­αμήνυσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε τη βελτιωμένη έκδοση του άρθρου 9 για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura 2000, αν δεν υπάρξει ολοκλη­ρωμένη διαβούλευση και ανοιχτός διά­λογος με την υπουργό.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν φούσκωσε τυχαία και επισημαί­νουν ότι η διαρροή για τις διαφωνίες των βουλευτών υπήρξε μέσα από τα γραφεία του πρωθυπουργού προκει­μένου να πιεστεί η Τίνα να κάνει πίσω.
Οι κακές γλώσσες επιμένουν στο ακραίο σενάριο, ότι στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση οι βουλευτές χρησιμο­ποιήθηκαν προκειμένου να δοθεί το σύνθημα ότι οι συνεργάτες του πρωθυ­πουργού και ιδιαίτερα η γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Ρεγγί­να Βάρτζελη, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην όλη υπόθεση, είναι μαζί με τους βουλευτές και όχι με τους «κακούς» υπουργούς που δεν τους λαμβάνουν υπόψη.
Η «μουρμούρα» για το όλο θέμα εί­χε ξεκινήσει από μέρες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορί­ου και βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας διαμήνυσε στη Ρεγγίνα Βάρτζελη ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλ­λοι (αρκετοί) βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη διάταξη αν δεν γίνουν σοβαρές αλλαγές.
Μάλιστα, και άλλοι βουλευτές που βολιδοσκοπήθηκαν επ’ αυτού εμφα­νίστηκαν να τα έχουν «πάρει» με την υπουργό Περιβάλλοντος, κατηγορώ­ντας την για πλήρη έλλειψη σεβασμού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ση­μείωναν δε ότι ως εξωκοινοβουλευ­τική υπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική, να προσέρχεται συχνότε­ρα στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας του ΠΑΣΟΚ με τα νομοσχέδια που προωθεί, ώστε να υπάρχει συνέργεια και όχι αντιπαράθεση. Συγκεκρι­μένα, ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Βαρβαρήγος, προφανώς διερμηνεύοντας τα αισθήματα και άλλων βουλευτών, της είπε στην προχτεσινή συνεδρίαση: «νιώθουμε πως μας αντιμετωπίζετε ως εχθρούς».
Πίσω από τα ομαδικά αυτά πυρά, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη βλέπουν μια έντονη αντιπαράθεση με­ταξύ των εκλεγμένων βουλευτών και των υπουργών - συνεργατών του πρω­θυπουργού, οι οποίοι με μια… κλωτσιά του πρωθυπουργού βρέθηκαν σε υψη­λά πολιτικά αξιώματα, χωρίς ουσιαστι­κή κομματική και πολιτική προσφορά και εμπειρία.
Επισημαίνουν δε ότι από την ομάδα των υπουργών - συνεργατών του Γιώρ­γου, η πιο «ευάλωτη» ή «επικίνδυνη» είναι η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συχνά πολιτεύεται τόσο σαν να έχει άγνοια κινδύνου για το χαρτοφυλάκιό της και τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια απόφασή της στη ζωή των πολιτών όσο και σαν να μην υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι κρίνονται καθη­μερινά από τους ψηφοφόρους τους γι’ αυτά που εγκρίνουν με την ψήφο τους.
Σημειώνουν επίσης ότι ο Δημήτρης Δρούτσας έχει εξαντλήσει τον ρόλο του πολιτευόμενος ως γραμματοκομιστής… μεταφέροντας ουσιαστικά τη βούληση του πρωθυπουργού, χωρίς να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτο­βουλίες σε ζητήματα εξωτερικής πο­λιτικής, ο Χάρης Παμπούκης έχει νο­μική, πολιτική και κοινωνική συγκρό­τηση, τέτοια που επιβάλλεται άμα τη εμφανίσει, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος φροντίζει για τις δημόσιες σχέσεις του υπουργείου αφήνοντας τα ση­μαντικά θέματα στους υφυπουργούς του Γιώργο Νικητιάδη και Τηλέμαχο Χυτήρη.
Η Τίνα Μπιρμπίλη, από την άλλη, που έγινε υπουργός από το πουθενά, διατηρεί ετεροβαρείς και ολίγον δια­ταραγμένες σχέσεις με τον αναπλη­ρωτή και τους υφυπουργούς της (Ν. Σηφουνάκη, Γ. Μανιάτη, Θ. Μωραΐτη), οι οποίοι είναι σαφώς εμπειρότεροι πολιτικά απ’ αυτήν, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να ζητά την άπο­ψή τους.
Ο πέμπτος της «πρωθυπουργικής παρέας», Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έχει εκλεγεί μια φορά βου­λευτής Κοζάνης και ήταν πρώτος στην ευρωλίστα μέχρι να οριστεί υπουρ­γός, μετά τα απανωτά κοινοβου­λευτικά χαστούκια, αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του και το τελευταίο διάστημα - από τη συ­ζήτηση του Προϋπολογισμού κι εδώ - αποφάσισε να συσφίξει τις σχέσεις του με τους βουλευτές του κόμματος. Έτσι εμφανίζεται συχνότερα και θεα­ματικά πιο προσηνής στις συνεδριά­σεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας.
Για να επανέλθουμε όμως στην Τί­να Μπιρμπίλη, οι συνεργάτες της επι­σημαίνουν ότι η ίδια δεν ενδιαφέρε­ται για πολιτική καριέρα, συνεπώς την αφήνουν αδιάφορη οι ρεβερά­ντζες με τους βουλευτές, ενώ επι­θυμεί να αφήσει το αποτύπωμά της επί της ουσίας, ως η πρώτη ουσια­στικά υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. Οι βουλευτές, από την άλλη, που και χτες κοντραρίστηκαν μαζί της με αφορμή το θέμα των φωτοβολταϊκών των αγροτών, το οποίο φαίνεται να έχει θεσμοθετηθεί χωρίς η ΔΕΗ να έχει δίκτυο για να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια, θεωρούν ότι η Τίνα κάνει ασκήσεις επί χάρτου, αγνο­ώντας τις επιπτώσεις των κινήσεών της στην κοινωνία. Χτες μάλιστα χρει­άστηκε την εσπευσμένη συμπαράστα­ση της φίλης της Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ως πιο έμπειρη και ενήμερη για τα αγροτικά φρόντισε να αποφορ­τίσει τη συζήτηση δίνοντας διευκρινί­σεις, που προς το παρόν πέταξαν το μπαλάκι στη ΔΕΗ. Οι βουλευτές όμως επιμένουν ότι η φόρα της Τίνας με τα φωτοβολταϊκά είχε ως θύματα πολλούς αγρότες (πάνω από 6 χιλιάδες, που έμπλεξαν επενδύοντας χρήμα­τα και όνειρα σε μια έωλη διαδικα­σία. Της καταλογίζουν ότι παρόμοιες σπασμωδικές ενέργειες έκανε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ δείχνει μια υπερβολική οικολογική ευαισθησία, αγνοώντας τα αναπτυξιακά προβλή­ματα της χώρας.
Μόλις στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας η Τίνα αναγκάστηκε να πάρει πίσω νομοσχέ­διο, ύστερα από σοβαρές ενστάσεις για προβλήματα σε παραμεθόριες πε­ριοχές, όπως τις διατύπωσαν ο Βαγγέ­λης Βενιζέλος και ο Χρήστος Παπου­τσής. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να της καταλογίσουν προχειρότητα και αλαζονεία, αφού δεν λαμβάνει συχνά υπόψη της άλλες παραμέτρους, πέρα απ’ αυτά που της εισηγούνται διάφο­ροι «sui generis» σύμβουλοί της.
Η ίδια όμως πέρασε χτες στην αντε­πίθεση και σε συνέντευξή της στον Flash υπογράμμισε ότι: « Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη στα­σιμότητα και τη διατήρηση πραγμά­των που θεωρούνται κακώς κείμενα. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας μείνει από τη δύσκολη κατάσταση, την οποία περνάει η χώρα μας, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτρο­πία. Αυτό, σε ό,τι αφορά το πε­ριβάλλον, σημαίνει πως πρέπει να αγγίξουμε ζητήματα που δεν αγγίζαμε όλα τα προηγούμενα χρό­νια».

Κινήσεις σκοπιμότητας…

Πίσω από όλες αυτές τις γκρίνιες και τις μικρές ανταρσίες πολλοί υποστηρικτές της Τίνας βλέπουν κινήσεις σκοπιμότητας των βουλευτών, που σε κάθε περίπτωση αγνοούν το γενικό καλό και είναι γαντζωμένοι στη μάχη της επανεκλογής τους. Άλλωστε σημειώνουν ότι με τις συνεχείς αλλαγές στη συγκρότηση του κράτους, αλλά και με τις ειδικές πολιτικές συνθήκες, πολύ λίγα πράγματα έχουν μείνει στη δικαιοδοσία των βουλευτών, οι οποίοι ουσιαστικά «επιβιώνουν» πολιτικά μέσα από τοπικές διευθετήσεις, όπως οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης αλλά και η μεταφορά της βούλησης οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, ή διαμεσολαβούν για εντάξεις σε κοινοτικά προγράμματα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι με το άρθρο 9 πολλοί ανά την επικράτεια οικοπεδούχοι θα έμεναν με τα οικόπεδα στο χέρι, με αποτέλεσμα να πιέζουν δυναμικά τους βουλευτές να μην περάσει η διάταξη ως έχει. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο σημαιοφόρος κατά του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα Γιάννης Δριβελέγκας έχει σοβαρό ανταγωνισμό με τον δήμαρχο πια και πρώην βουλευτή Χρήστο Πάχτα σχετικά με το ορυχείο χρυσού στην περιοχή και σήκωσε «παντιέρα» προκειμένου να έχει τοπικά εκλογικά οφέλη. Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν μάσησε, ούτε μπροστά στον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κάλεσε στο γραφείο του. Ο βουλευτής Χαλκιδικής είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη προκειμένου να την ψηφίσει, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε απ’ όλους διαβούλευση και συνεργασία προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αναταράξεις το νομοσχέδιο. Σκληρή όμως στάση κρατούν και άλλοι βουλευτές ανά την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι αναμένουν τη «διορθωμένη» πρόταση της υπουργού για να τοποθετηθούν…

Στόχος των αντιδράσεων ο πρωθυπουργός…

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών αποδεικνύει σε πολλούς ότι οι βουλευτές «χτυπάνε» το σαμάρι για να μη χτυπήσουν τον γάιδαρο. Δη­λαδή οι βουλευτές που ακούνε τα εξ αμάξης από τους συμπολίτες τους έχουν ψηφίσει και στηρίξει όλα τα επώδυνα - ελέω μνημονίου - μέ­τρα, διοχετεύουν τώρα την αντίδρασή τους σε άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό της βιοποικιλότητας, προκειμένου να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, ενώ στέλνουν στον πρωθυπουργό μήνυμα δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κόμματος. Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική, αφού οι αντιδράσεις τούς έχουν πάρει φαλάγγι.
Κινήματα πολιτών έχουν ξεφυτρώσει από το πουθενά, με μεγαλύ­τερο και πιο ορμητικό αυτό των διοδίων, όπου έξαλλοι πολίτες έχουν στραφεί συλλήβδην κατά των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται δυνάμεις ανεξέλεγκτες. Νωπή είναι η εμπειρία της Τόνιας Αντωνίου, που πήγε σε εκδήλωση για να συμπαρα­σταθεί στα αιτήματα των πολιτών για την υπέρογκη αύξηση των διοδί­ων και δέχτηκε επίθεση από παρευρισκόμενους, μόνο και μόνο επειδή είναι βουλευτής.
Ως αντιστάθμισμα όλων αυτών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πιεσμένοι και παραζαλισμένοι ξεσπούν όπου βρουν και κυρίως για θέματα που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν την προοπτική της χώρας. Μάλιστα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πρωτοστάτησε την περασμένη εβδομάδα ώστε η Βουλή να εξετά­σει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις πριν ψηφίσει τη διαγραφή 24 δισ. ανείσπρακτων οφειλών που εκκρεμεί προς νομοθέτηση, προανήγγειλε Κίνημα μέσα στο Κίνημα. Το Κίνημα, λοιπόν, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και, όπως αποκάλυψε στον Βήμα FM, επεξεργάζονται πρόταση για τη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για απόρους και μακροχρόνια άνεργους.
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες επισημαίνουν ότι μπορεί η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Βασίλης Εξαρχος να επιχειρούν να παρέμβουν πυροσβεστικά μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να μη διογκώ­νονται οι εντάσεις, αλλά στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασής τους, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να επαναφέρει με μεγαλύτερη έμφαση ένα «στιβαρό» πλαίσιο συνεργασίας των βου­λευτών με τους υπουργούς και κυρίως να δείξει ότι εννοεί τις συνεχείς επικλήσεις του για συμμετοχή των εκπροσώπων του λαού στο κυβερνη­τικό έργο και όχι στο… χειροκρότημα, όπως πάντα θέλουν όσοι γίνονται υπουργοί…
http://www.topontiki.gr/article/13262


Δεν υπάρχουν σχόλια: