ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

«Νοικοκύρεμα,αναδιανομή και ανάπτυξη»

Το νοικοκύρεμα του κράτους,η αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος και η ανάπτυξη κυρίως μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» είναι οι τρεις άξονες της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όπως την παρουσίασε στο debate των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.Απαντώντας σε ερώτηση της θεματικής ενότητας «Οικονομία-Ανάπτυξη» για πού θα βρει τα χρήματα το ΠΑΣΟΚ για τη υλοποίηση των εξαγγελιών του,ο κ.Παπανδρέου άσκησε κριτική στα λεγόμενα του Κώστα Καραμανλή,λέγοντας ότι ήταν «ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς».Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου,η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «χρέωσε το κράτος κατά 100 δισεκατομμύρια και δεν απορρόφησε όσο έπρεπε δύο κοινοτικά προγράμματα, ενώ η δεύτερη επιτήρηση επεβλήθη πριν την κρίση.Άρα το ερώτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα λεφτά,αλλά και πού πήγαν τα λεφτά.Τα χρήματα πήγαν στις πελατειακές σπατάλες,την αδιαφάνεια και τη διαφθορά».Ο κ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτά τα φαινόμενα.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τόνωση της αγοράς με ρεαλιστικό πρόγραμμα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που αφήνει η κυβέρνηση Καραμανλή.Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα δανειστεί ή θα φορολογήσει αν καταφέρει και πείσει τον Χοακίν Αλμούνια,ο πρόεδρος του Κινήματος είπε κατ'Α αρχάς ότι έχει προσωπικές επαφές με τους Επιτρόπους και τον κ. Μπαρόζο και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει νοικοκύρεμα και ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας, συμπίπτει με αυτά που έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.«Σε αυτή τη βάση θα πάμε να διαπραγματευθούμε,ξέρουμε και ξέρω να κάνω διαπραγματεύσει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος έθεσε χρονικό όριο τριετίας για μείωση του χρέους και ανάπτυξη της χώρας.
Κοινωνική πολιτική - Εργασία
«Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη της χώρας και άνοδος της ανταγωνιστικότητας, αν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό,προσθέτοντας ότι «εγγυώμαστε ότι οι συντάξεις θα πληρώνονται ακόμα και αν χρειαστεί να δανειστούμε».Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πάρει «δύσκολες αποφάσεις, όχι για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα» και έφερε ως παράδειγμα την αδιαφάνεια και την διαφθορά που επικρατεί στα νοσοκομεία, επικαλούμενος εκθέσεις διεθνών οργανισμών που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία «άντρα διαφθοράς».
Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν χαριστικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών προς τα Ταμεία.Εξήγγειλε περαιτέρω συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων μέσω κοινοπραξιών και δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τις επόμενες γενιές,ρυθμίσεις που θα κανονιστούν αμφότερες μέσω διαλόγου.
Ερωτηθείς για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης,επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για το ότι δεν διεκδίκησε στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος».Σε ό,τι αφορά τις «ενοικιάσεις εργαζομένων»,μέτρο που,όπως επισημάνθηκε,θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ,ο κ.Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας»,προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για ελεγκτικά μέτρα ώστε να εφαρμοσθούν οι νόμοι,ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξει αναθεώρηση των νόμων».
Εξωτερική πολιτική
Ερωτηθείς για τη ρωσική δυσφορία προς τα λεγόμενά του περί του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και της αλλαγής των όρων της σχετικής συμφωνίας,αλλά και των μομφών που τον θέλουν να εξυπηρετεί με τις θέσεις αυτές τα αμερικανικά συμφέροντα,
ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών.«Επί 10 χρόνια, δήλωσε,υπηρέτησα τα ελληνικά συμφέροντα και αυτά θα συνεχίσω να υπηρετώ εφ'Α όσον εκλεγώ πρωθυπουργός,αλλά θα διεκδικώ».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι εξαιτίας της η χώρα έχει χάσει το διεθνές της κύρος,ενώ τόνισε αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ότι η χώρα μας έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες και απεμπόλησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας όταν θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι θέματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα,τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.Από την πλευρά του,το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου,αν εκλεγεί κυβέρνηση «δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Επιπλέον,ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήταν θετική επί Μπους στην εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας,ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικό,όπως είναι αρνητικό και ως προς την εγκατάσταση πυραύλων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «έχω δουλέψει με τους Ρώσους για το Κοσσυφοπέδιο,συνδιαμορφώνοντας ένα κείμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ακεραιότητα της Σερβίας», νώ για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη υπενθύμισε πως το έργο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει και επί ΠΑΣΟΚ.Ωστόσο,τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ορισμένα σημεία χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση». Όσον αφορά στα περί ρωσικής δυσφορίας,
ο κ.Παπανδρέου το διέψευσε,λέγοντας χαρακτηριστικα πως «δεν υπήρξε δυσφορία και το ξέρω από τους Ρώσους».
Αναφορικά με το Σκοπιανό,ο Γιώργος Παπανδρέου υπενθύμισε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών
Ερωτηθείς από τον πρωθυπουργό πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις παροχές που προτείνει και τις οποίες ο κ.Κ.Καραμανλής εκτιμά στα 10 δισ. ευρώ την ώρα που και ο κ.Παπανδρέου μιλά για «νοικοκύρεμα»,ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για «έσοδα από δήθεν ανείσπρακτες οφειλές»,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μιλάτε εσείς 6 χρόνια μετά,για σπατάλες και για παροχές όταν εκτινάξατε τα χρέη και τα ελλείμματα στα ύψη;».«Εγώ είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα,ενώ δεν λέω ότι μπορούμε να εισπράξουμε όλους τους ανείσπρακτους φόρους,αλλά ένα μεγάλο μέρος τους», είπε ο κ.Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΝΔ κοστολογεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ άλλοτε στα 10 δισ. και άλλοτε στα 20 δισ.και υποστήριξε ότι «το πρόγραμμά μας για την τόνωση της οικονομίας ανέρχεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ».Επανέλαβε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για μια σοβαρή αναδιανομή του εισοδήματος μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος.«Θα περίμενα μεγαλύτερη σοβαρότητα από τον κ.Καρατζαφέρη σε ό,τι αφορά τις πηγές του»,απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ,ο οποίος επικαλέστηκε επικριτικές αναφορές από το παρελθόν του Θεόδωρου Πάγκαλου για την πολιτική του κ.Παπανδρέου, αλλά και τον πρόεδρο των ανταποκριτών στον Καναδά Θωμά Σάρα, που υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είχε πει «ότι καλύτερα λίγα στρέμματα λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν και να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν παρέδωσα σπιθαμή γης,αλλά κατάφερα το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα που έγινε στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια:Την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν μάλιστα αντιδρούσαν και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία που απειλούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να μη μπει η Κύπρος στην ΕΕ».«Δεν άνοιξε μύτη»,είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «οι πράξεις μου στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής τα λένε όλα».
Επιπλέον, επέκρινε την κυβέρνηση για μη ουσιαστική παρουσία ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης,ερωτηθείς σχετικά από τον Νίκο Χρυσόγελο και πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στον ΟΗΕ για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις κλιματικές αλλαγές.Πρόσθεσε δε ότι η περιοχή της Κοζάνης μπορεί να μετατραπεί σε τόπο ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Περιβάλλον
«Θα αποσύρουμε το χωροταξικό για τον τουρισμό γιατί είναι καταστροφικό για τα νησιά μας»,δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της «πράσινης ανάπτυξης», τονίζοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον,αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας,σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. «Αυτά θα δώσουν δουλειές και θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της χώρας», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το πώς θα ανακόψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών,ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «οι κοινωνίες πρέπει να συμμετάσχουν στα κέρδη και στην ενέργεια, να είναι μέρος της ‘πράσινης ανάπτυξης'Α και της (‘πράσινης'Α) επιχειρηματικότητας».
Σε ερώτηση τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος,ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι «θέλω το υπουργείο Περιβάλλοντος-Χωροταξίας να είναι και Ενέργειας»,ενώ σε ό,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της αγροτικής παραγωγής και της απεξάρτησης από το υδροβόρο βαμβάκι,το οποίο έφερε ως παράδειγμα.Ανέφερε δε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε νερό για λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες»,προσθέτοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα φράγματα της Θεσσαλίας, αξιολογώντας ταυτόχρονα και το θέμα του Αχελώου».
Παιδεία
«Φύγαμε από την συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης λόγω της νοθείας της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο 24 για τα δάση»,απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω για το άρθρο 16 και αν θα προχωρήσει σε αλλαγές κορυφαίων πολιτικών του επιλογών λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών στην Παιδεία, ώστε να γίνει «ένα εργαλείο ανάπτυξης,προσβάσιμο σε όλους και με ενισχυμένη την δημόσια δωρεάν Παιδεία».
«Σήμερα η ελληνική οικογένεια δίνει στην φροντιστηριακή παιδεία 4 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,κατακρίνοντας επίσης το «γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό» εκπαιδευτικό σύστημα.Τάχθηκε υπέρ ενός σχολείου που είναι κέντρο της γειτονιάς,υπέρ πτυχίων που είναι συνδεδεμένα με την περιφερειακή ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση της Παιδείας με 1 δισ.ευρώ τον πρώτο χρόνο και 5% του ΑΕΠ μέσα σε διάστημα τετραετίας.
Αναφερόμενος στα κολλέγια,υπενθύμισε ότι είχε πει πως «αυτά θα υπάρχουν,άρα χρειάζονται ρυθμίσεις» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «τα αντιμετωπίζει με πελατειακό τρόπο».«Όλα να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται,αλλιώς θα έχουμε κερδοσκοπία και υποβάθμιση της Παιδείας», δήλωσε, προσθέτοντας πως «το θέμα δεν είναι τα κολλέγια αλλά η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας».
Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση
«Έχω πει ότι θα ήθελα τον κ.Σημίτη στην Βουλή.Εγώ βάζω πλαίσιο αρχών και αξιών το οποίο θα ισχύσει και στο κράτος»,δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,κληθείς να σχολιάσει φήμες ότι δεν ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό και άλλα στελέχη του Κινήματος στα ψηφοδέλτια και ερωτηθείς ποιους προειδοποιεί «να μην ράβουν υπουργικά κοστούμια».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι,παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε καταθέσει προτάσεις για την διαφθορά,«δεν υπήρξε τόλμη από την κυβέρνηση και τον
κ.Καραμανλή να λύσει αυτές τις υποθέσεις οι οποίες παραγράφηκαν με το κλείσιμο της Βουλής».«Θα είμαι άτεγκτος,δεν θα αφήσω τέτοιες υποθέσεις να εκκρεμούν»,πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς θα «νοικοκυρέψει» το κράτος,όταν δεν έχει καταφέρει να «μαζέψει» τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ,ο Γιώργος Παπανδρέου διαφώνησε,λέγοντας ότι έχει συμβεί το αντίθετο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει σοβαρές οικονομίες,ενώ όλα τα έσοδα και τα έξοδά του είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συμμετοχικό κόμμα,υπενθύμισε ότι ο ίδιος εξελέγη από περίπου 900.000 άτομα,ανέφερε ότι μιλά στο εξωτερικό κατόπιν προσκλήσεων για τις συμμετοχικές καινοτομίες στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «αυτές τις καινοτομίες θα φέρουμε και στην διακυβέρνηση».
Απαντήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς μετά την ολοκλήρωση της 6ης ενότητας
«Υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και του κράτους,ενώ τα stage είναι απαράδεκτες πελατειακές λειτουργίες»,δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.Ο κ.Τσίπρας ρώτησε επίσης τον
κ.Παπανδρέου αν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τον νόμο 2956/2001 που «θεσμοθέτησε τον εργασιακό μεσαίωνα που τώρα καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ».Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι δεν θα υπάρχει ανασφάλιστη εργασία και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχουν stage στον ιδιωτικό τομέα για εκπαιδευτικούς σκοπούς»,ενώ επεσήμανε ότι τα «μπλοκάκια» υποκρύπτουν μόνιμες ανάγκες του δημοσίου και πως «πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα να προσληφθούν καλύπτοντας τις μόνιμες ανάγκες».Σε ό,τι αφορά τις «εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων που δεν μπορούμε να καταργήσουμε γιατί είναι κοινοτική οδηγία»,ο κ.Παπανδρέου είπε ότι «μπορούμε να αναθεωρήσουμε την κείμενη νομοθεσία,ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων».«Θα ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πάνω σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.
Ερωτηθείς από την Αλέκα Παπαρήγα «πώς θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό με τις αποφάσεις της Τουρκίας για έρευνα στο Αιγαίο σε χώρο που δεν της ανήκει,θέτοντας ταυτόχρονα εμπόδια στην Κύπρο και διεκδικώντας τα χωρικά της ύδατα μέχρι την Αίγυπτο» όταν «έχετε δεσμευθεί με το σύμφωνο Σημίτη-Ντεμιρέλ που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και όταν έχετε αναγνωρίσει το Ελσίνκι που παραπέμπει στο καθοδηγούμενο δικαστήριο της Χάγης για τις δήθεν συνοριακές διαφορές με την Τουρκία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι «έπρεπε να αξιοποιήσουμε το Ελσίνκι που δεν το έκανε η κυβέρνηση».«Το 2004 η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε βάλει βέτο,αν η Τουρκία δεν δεχόταν τα σύνορά μας,δεν σταματούσε τα περί "γκρίζων ζωνών" και δεν πήγαινε, αν ήθελε,στο Δικαστήριο της Χάγης,όπου θα έκρινε το θέμα της υφαλοκρηπίδας.Δεν το έκανε η κυβέρνηση και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πολύ αρνητικά η σχέση μας, ακριβώς γιατί δώσαμε περιθώρια στην Τουρκία λόγω της "μεγαλοψυχίας" [τα εισαγωγικά είναι του κ.Παπανδρέου] της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ.Καραμανλή»,είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα είμαι πολύ αυστηρός στην αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο»,τόνισε,υπενθυμίζοντας ότι επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και ενώ εξελίσσονταν οι διερευνητικές διαδικασίες για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, προέκυψε μία έρευνα έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας «και πήρα αμέσως τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και αμέσως έκανε πίσω,διότι ήξερα και ξέραμε πώς να χειριστούμε αυτά τα θέματα.Σήμερα δεν κάνουν πίσω,γιατί τους έχουν δώσει πολύ λάσκο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός «ποια είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα, ποια θεωρεί τα χαμηλά εισοδήματα,αν στα "όλα τα εισοδήματα που θα φορολογήσει το ΠΑΣΟΚ" περιλαμβάνονται οι αγρότες και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και αν θα επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια στην φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών» απάντησε ότι «χρειάζεται ένα άλλο,δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα αναδιανέμει υπέρ της μεσαίας και των χαμηλών τάξεων και όχι χαριστικές πράξεις που η ΝΔ κάνει τα τελευταία χρόνια προς τις τράπεζες,τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα διανεμόμενα κέρδη που έφεραν την μεγαλύτερη ανισότητα στην ΕΕ».«Δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα, αλλά θα υπάρξει ενιαίος τρόπος φορολόγησης όλων των εισοδημάτων»,διευκρίνισε.
Γενική τοποθέτηση
Στο ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα στάθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη γενική του τοποθέτηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,«υπάρχουν νέοι επιστήμονες με όρεξη,αγρότες που θέλουν την πράσινη ανάπτυξη, συνταξιούχοι με εμπειρία που δεν βρίσκουν υπερηφάνεια από την πολιτεία, γιατροί και νοσηλεύτριες που δεν έχουν τα απλά,ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να μας σπρώξει στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό».
«Θέλουμε, είπε,μια ευνομούμενη πολιτεία,το δίκαιο και όχι το δίκαιο του ισχυρού». Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «είμαι έτοιμος για όλα, να συγκρουστώ με συμφέροντα, πρακτικές και αντιλήψεις».Καταλήγοντας,ζήτησε εκ νέου από το λαό «ψήφο αυτοδυναμίας».
Εξερχόμενος,τέλος,του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «το μήνυμα είναι ένα: ότι αυτή η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα,έχει τις δυνατότητες, υπάρχει ελπίδα.Αρκεί να χτυπήσουμε αντιλήψεις και πρακτικές που μας πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: