ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

«Θεριακλήδες» οι Έλληνες και μετά το έμφραγμα

Δεν εγκαταλείπουν την αγαπημένη τους… βλαβερή συνήθεια οι Έλληνες, δηλαδή το κάπνισμα, ακόμη κι όταν διακυβεύεται η ίδια τους η ζωή. Περί τους 20.000 Έλληνες υφίστανται κάθε χρόνο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εκ των οποίων το 70% είναι καπνιστές!
Ωστόσο, ένας στους τρεις Έλληνες που έχει υποστεί έμφραγμα συνεχίζει… κανονικά το κάπνισμα, παρά τη σχετική ιατρική απαγόρευση. Κι αυτό παρόλο που αυξάνεται κατά τρεις φορές ο κίνδυνος να υποστούν ένα νέο έμφραγμα, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την ίδια στιγμή, καταστροφικό αποδεικνύεται το κάπνισμα και σε… νέους και υγιείς, καθώς ευθύνεται αποκλειστικά για το 80% των εμφραγμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 χρόνων. Κι όμως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι δεκτικοί σε θεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος.Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Αθανάσιος Μανώλης, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Ασκληπιείο της Βούλας, η πνευμονολόγος κυρία Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και η πνευμονολόγος κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, λέκτωρ -υπεύθυνες του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και στον Ευαγγελισμό.
Οι επιστήμονες έδωσαν έμφαση στην πρόληψη των καρδιακών νόσων με τη διακοπή του καπνίσματος, λέγοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στις πρώτες χώρες παγκοσμίως από πλευράς καπνιστών και ότι γι’ αυτό, ίσως, δεν μειώνονται τα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως στις άλλες δυτικές χώρες, όπου παρατηρείται σαφής βελτίωση της εικόνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, η προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε άλλες χώρες οδήγησε σε σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα στο Κολοράντο των ΗΠΑ τα καρδιαγγειακά επεισόδια μειώθηκαν κατά 27% μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, ενώ στην Σκωτία μειώθηκαν κατά 17% μέσα σε 18 μήνες.Οι ειδικοί αναφέρθηκαν επίσης στα ευρήματα διεθνούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ασθενείς. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 47% των καπνιστών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου που έλαβαν θεραπεία με βαρενικλίνη, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα και να παραμείνουν σε αποχή από αυτό κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες θεραπείας (εβδομάδες 9-12).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Μανώλης ανέφερε πως «η διακοπή του καπνίσματος σε άτομα χωρίς, αλλά και με στεφανιαία νόσο, μειώνει σημαντικά έως και μηδενίζει τον κίνδυνο σε πέντε χρόνια».
Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, η κυρία Γκράτζιου παρατήρησε ότι «η κλινική εμπειρία της εφαρμογής προγραμμάτων σε ανάλογη ομάδα ασθενών στην Ελλάδα (184 ασθενείς) από τη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής φθάνει το 66%, όταν ακολουθείται βάσει ενός προγράμματος υποστήριξης, όπως εφαρμόζεται στα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος».Στον τρόπο λειτουργίας των Ειδικών Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος αναφέρθηκε η κυρία Κατσαούνου: «Εφόσον συμφωνηθεί η διακοπή καπνίσματος, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί τυχόν αναπνευστικό πρόβλημα. Περαιτέρω, υπάρχει οργανωμένη ομάδα η οποία περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση και χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο ασθενής παρακολουθείται από ψυχολόγο ο οποίος τον βοηθάει ανάλογα με την προσωπικότητά του, να αντιληφθεί με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί το κάπνισμα, και από διαιτολόγο για την αποφυγή λήψης βάρους και την αλλαγή τρόπου ζωής. Μετά την διακοπή του καπνίσματος, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς και στήριξη από όλη την ομάδα των επιστημόνων, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν υποτροπές».
Περισσότερες πληροφορίες για τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δίδονται από την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας: 800 – 801 80 80 (χωρίς χρέωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: