ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Η καλή δουλειά θέλει καλό ύπνο

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι λόγω της οικονομικής κρίσης και του κύματος απολύσεων που αυτή συνεπάγεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους, ωστόσο αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν τώρα ότι η σημαντικότερη συμβουλή για καθαρό μυαλό στη δουλειά- και όχι μόνο- δεν είναι άλλη από έναν καλό νυχτερινό ύπνο.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ότι ορισμένες νευρικές συνάψεις που δημιουργούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης ημέρας χάνονται τη νύχτα σε μια προσπάθεια του εγκεφάλου να «ξεφορτωθεί» άχρηστες πληροφορίες.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science», ενισχύουν τη θεωρία ότι ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την εμπέδωση των σημαντικών αναμνήσεων της προηγούμενης ημέρας αλλά και για τον «εξοβελισμό» πληροφοριών που θα υπερφόρτωναν χωρίς λόγο το σύστημα. «Αυτή τη στιγμή πολλά άτομα ανησυχούν για τη δουλειά τους και για την οικονομία, και ορισμένα, χωρίς αμφιβολία, έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας αυτής της ανησυχίας» ανέφερε ο Πολ Σο, εκ των συγγραφέων της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Τα νέα στοιχεία ωστόσο μαρτυρούν ότι το καλύτερο πράγμα που έχει να κάνει ο καθένας μας για να έχει οξύνοια και για να αυξήσει τις πιθανότητες να κρατήσει τη δουλειά του είναι να θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά του έναν καλότόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα- ύπνο».
Ημελέτη των αμερικανών ερευνητών βασίστηκε σε δροσόφιλες. Και αυτό διότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι απλοί αυτοί οργανισμοί αποτελούν καλό μοντέλο σχετικά με τον ύπνο που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, αφού χρειάζονται περί τις έξι ως οκτώ ώρες ύπνου. Οταν κοιμούνται λιγότερο, εμφανίζουν σημάδια οργανικής και νοητικής κόπωσης.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, εντός του εγκεφάλου συντελούνταν σημαντική δουλειά, αφού εξαφανίζονταν συνάψεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο εγκέφαλος δεν μπορεί να προσθέτει συνάψεις επ΄ αόριστον, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το κρανίο έχει περιορισμένο χώρο.Επιτύχαμε να ανιχνεύσουμε τη δημιουργία νέων συνάψεων στις δροσόφιλες όταν υποβάλλονταν σε διαδικασίες μάθησης και δείξαμε ότι ο ύπνος οδηγούσε σε μείωση του αριθμού των συνάψεων» σημείωσε ο δρ Σο και εξήγησε ότι στο τέλος ενός καλού νυχτερινού ύπνου οι ισχυρότερες συνάψεις συρρικνώνονται, ενώ οι πιο αδύναμες μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν. Ετσι μένει χώρος για περαιτέρω μάθηση την επόμενη δύσκολη ημέρα που μόλις ξεκινά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: