ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Η σχολική εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η σχολική εκπαίδευση ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους ανθρώπους, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Μελέτη του πανεπιστημίου Κέμπριτζ δείχνει ότι η διάρκεια της εκπαίδευσης στο σχολείο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 14.000 άτομα, εκ των οποίων οι 9.000 εξετάστηκαν το 1991 και οι 5.000 το 2002. Με τη βοήθεια συγκεκριμένων τεστ, οι ερευνητές επιχείρησαν να αξιολογήσουν τις διανοητικές ικανότητες των εθελοντών και να δουν εάν αυτοί εμφάνιζαν πρώιμα συμπτώματα άνοιας. Ειδικότερα, τους ζήτησαν να κατονομάσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν μέσα σε χρονικό διάστημα ενός λεπτού.
Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των εθελοντών στα εν λόγω τεστ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι γεννήθηκαν σε περιόδους όπου η σχολική εκπαίδευση διαρκούσε περισσότερο, είχαν καλύτερες νοητικές ικανότητες.
Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που ανήκαν στην ομάδα που εξετάστηκε το 2002 εμφάνισαν καλύτερη επίδοση, καθώς όταν ήταν παιδιά το εκπαιδευτικό σύστημα τους υποχρέωνε να φοιτήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην Αγγλία, μέχρι το 1947 τα παιδιά πήγαιναν σχολείο έως την ηλικία των 15 ετών ενώ μέχρι το 1972 έως την ηλικία των 16 ετών.Άλλοι παράγοντες που φάνηκε να επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία των εθελοντών που ανήκαν στην ομάδα που εξετάστηκε το 2002 ήταν ο μικρός αριθμός εμφράγματος του μυοκαρδίου, η αυξημένη λήψη φαρμάκων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, η χαμηλή συχνότητα καπνίσματος και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία.
Η γνωστική λειτουργία είναι ένα παράγοντας που έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση άνοιας. Είναι ήδη γνωστό ότι η νόσος εμφανίζεται λιγότερο συχνά στους ανθρώπους που λάβει μόρφωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης έχει προστατευτική δράση, καθώς αυξάνει τον αριθμό των νευρικών συνάψεων στον εγκέφαλο.«Η άνοια συμβαίνει όταν η γνωστική λειτουργία μειώνεται σε τέτοιο σημείο που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει βασικά πράγματα όπως να μαγειρέψει. Συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία, ωστόσο οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ξεκινούν από πολύ νωρίς. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά, γιατί επηρεάζουν τις προβλέψεις μας για το τι πιθανώς θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρήκαμε τρόπο να προλάβουμε την άνοια, αλλά ότι ενδεχομένως τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα όσο είχαμε προβλέψει», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. David Llewellyn.
Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο η μόρφωση επηρεάζει την εμφάνιση άνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: