ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Βάλτε αντηλιακό με τη... χούφτα

Μια χούφτα:αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι κάθε φορά που αλείφουν το σώμα τους.
Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν πως όσοι κάνουν...εκπτώσεις βλάπτουν σοβαρά το δέρμα τους, που τσουρουφλίζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.Το ίδιο ισχύει και για όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους για υγιεινό μαύρισμα σε δείκτες προστασίας «μαμούθ».
«Η πρακτική σημασία του δείκτη προστασίας (SΡF) είναι πως επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμείνουν εκτεθειμένοι στον ήλιο για περισσότερο χρόνο χωρίς να υποστούν ερύθημα.Για παράδειγμα εάν κάποιος αναπτύσσει ερύθημα έπειτα από 10 λεπτά και χρησιμοποιεί αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15,θα αναπτύξει κοκκινίλα ύστερα από 150λεπτά»,υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ.Ανδρέας Κατσάμπας.
Ο υπολογισμός είναι εύκολος:απλά πολλαπλασιάζει κανείς πόσα λεπτά ηλιοθεραπείας χρειάζονται για να εμφανίσει κοκκινίλα με τον δείκτη προστασίας - παραδείγματος χάριν 10 λεπτά x 15 SΡF!
Οι μαθηματικές πράξεις ωστόσο αρκούν για να διαπιστώσουν οι καταναλωτές πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει η ψευδαίσθηση,αφού στην πράξη η δράση των αντηλιακών (ανεξαρτήτως δείκτη προστασίας) «λήγει» ύστερα από περίπου δύο ώρες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) απαγόρευσε στις εταιρείες να διαφημίζουν πως τα προϊόντα τους έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 50 και συνεπώς αρκούνται στη σήμανση «50+».
Οι αποδείξεις όμως,δεν σταματούν εδώ:ένα αντηλιακό με δείκτη 15,απορροφά το 93% της UVΒ ακτινοβολίας και ένα άλλο,με δείκτη 30,απορροφά το 97% της UVΒ ακτινοβολίας. Συνεπώς οι δείκτες πάνω από 50 δεν αυξάνουν ιδιαίτερα την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Κάθε δύο ώρες
«Επιπλέον,το αντηλιακό φεύγει εξαιτίας του ιδρώτα από το δέρμα,όπως και ύστερα από τις βουτιές στη θάλασσα και το σκούπισμα με την πετσέτα.Οι όποιες υποσχέσεις για αδιάβροχα προϊόντα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επιστημονικά.Συνεπώς,όσοι σέβονται την υγεία τους οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες,κάνοντας χρήση αντηλιακού τουλάχιστον κάθε δύο ώρες»,υπογραμμίζει η παθολογοανατόμος-πρόεδρος του Οργανισμού για την Καταπολέμηση του Μελανώματος κ.Κωνσταντίνα Φραγκιά.
Ο λόγος σύμφωνα με την ειδικό,είναι πως μόνον με αυτόν τον τρόπο η «πανοπλία» παραμένει σταθερή:«Ουσιαστικά τα αντηλιακά ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ήλιο.Δηλαδή,βοηθούν το δέρμα να μαυρίσει μέσω της δημιουργίας κοκκίων μελανίνης που παράγονται από τα μελανοκύτταρα. Έτσι,η μελανίνη λειτουργεί ως προστατευτική ομπρέλα».
Δεν βοηθά τα μωρά
Συνεπώς,όπως σημειώνει η κ.Φραγκιά,είναι σχεδόν «ανώφελη» η χρήση αντηλιακού για τους αλμπίνους (άνθρωποι που λόγω γενετικής ανωμαλίας δεν έχουν μελανίνη) αλλά και για τα μωρά έως έξι μηνών.
Ειδικότερα,σε ό,τι αφορά τα βρέφη τα μελανοκύτταρά τους δεν έχουν ωριμάσει ακόμη και συνεπώς δεν μπορούν να παράγουν μελανίνη ούτε με τη βοήθεια αντηλιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: