ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

«Mαμά, μπορώ να φάω σοκολάτα;»


Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη
Τα παιδιά με το διαβήτη από τη στιγμή που μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος της ασθένειάς τους, αναγκάζονται συχνά να κάνουν αυτή την ερώτηση.
Βλέπετε, όποιος έχει διαβήτη έχει μεγαλύτερη έλλειψη γλυκόζης και ο οργανισμός «το ζητάει» σαν ναρκωτικό.
Τι απαντάμε όμως σ' αυτό το παιδί και τι είναι τελικά ο διαβήτης; Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς το αντιλαμβανόμαστε;
Αυτά είναι μόνο λίγα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.
Γλυκόζη περιέχουν οι τροφές που παίρνει ο οργανισμός και είναι ουσιαστικά το «καύσιμο» για να μπορέσει να λειτουργήσει.Τη γλυκόζη, δηλαδή το σάκχαρο, την «πολεμάει» η ουσία ινσουλίνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας. Όταν η ινσουλίνη δεν είναι αρκετή για να μειώσει τη γλυκόζη τότε «έρχεται» ο διαβήτης. Επίσης όταν ο ασθενής είναι παχύσαρκος οι υποδοχείς της ινσουλίνης δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σωστά με αποτέλεσμα την άνοδο της γλυκόζης στο αίμα (διαβήτης τύπου ΙΙ).Τα παιδιά συνήθως παθαίνουν διαβήτη τύπου Ι κυρίως λόγω κληρονομικότητας. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο ο οργανισμός δεν δέχεται τα ινσουλινοπαραγωγά κύταρα του παγκρέατος, τα δέχεται ως ξένα και τα καταστρέφει.Μπορούμε να αντιληφθούμε το διαβήτη τύπου Ι που αφορά στα παιδιά σχετικά εύκολα. Αν τα παιδιά μας έχουν συχνοουρία, αν υπάρχει έντονος κνησμός, υπερβολική δίψα, αναίτια απώλεια βάρους, κούραση και φυσικά κληρονομικοί παράγοντες.Δεν υπάρχει θεραπεία για το διαβήτη τύπου Ι κι έτσι το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία ινσουλίνης και σχετικά αυστηρή δίαιτα.Οι γονείς δεν πρέπει να γίνονται υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους και θα πρέπει να τα μάθουν να μετράνε μόνα τους το σάκχαρό τους καθώς και να λαμβάνουν μόνα τους την ινσουλίνη.Το παιδί θα πρέπει να γυμνάζεται συχνά, να μην τρώει έτοιμα φαγητά και σνακ, να πίνει αρκετό νερό καθώς και να τρώει πολλά λαχανικά.
Όσο για το γλυκάκι του… μπορεί να τρώει μία με δύο φορές την εβδομάδα αλλά τη μισή ποσότητα.Κάποιοι μπορεί να πουν «παιδί είναι» ας φάει κάτι παραπάνω, δεν είναι όμως έτσι αφού υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

γειά χαρά ωραό εξυπνο λαχταριστό σαν σοκολατα!