H στάθμη των θαλασσών της Γης θα αυξηθεί συνολικά κατά 7 έως 87 εκατοστά μέσα στον 21ο αιώνα λόγω της υπερθέρμανσης και της κλιματικής μεταβολής,με βάση την υπόθεση ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ως το 2100 θα αυξηθεί κατά 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης ερευνητών,υπό τον Μαρκ Σίνταλ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ,η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από απολιθωμένα κοράλλια και μετρήσεις βάθους από τους πάγους των πόλων,για να δημιουργήσει ένα μοντέλο των διακυμάνσεων της στάθμης των ωκεανών κατά τα τελευταία 22.000 χρόνια.
Η μελέτη ουσιαστικά φθάνει σε ανάλογα πορίσματα με τα επίσημα στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ,που σε έκθεσή της το 2007 εκτίμησε ότι οι ωκεανοί θα υψωθούν κατά 18 - 59 εκατοστά ως το 2100.
Η νέα έρευνα αρνείται ως μη ρεαλιστικά άλλα καταστροφολογικά σενάρια,ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά αρκετά μέτρα.
Παρόλα αυτά, η έρευνα επισημαίνει ότι ακόμα και αυτή η σχετικά ήπια προβλεπόμενη άνοδος των υδάτων είναι αρκετή για να απειλήσει τις χαμηλού υψομέτρου χώρες και τα δέλτα των ποταμών,όπου ζουν πολλοί άνθρωποι,ειδικά αν,όπως τονίζεται,επαληθευτεί το άνω όριο (87 εκατοστά) του σεναρίου.
Ο Μάρκ Σίνταλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον οι καταστροφικές πλημμύρες θα γίνουν συχνότερα φαινόμενα διεθνώς.Όπως είπε,αν στο παρελθόν τέτοιες πλημμύρες συνέβαιναν κάθε 100 χρόνια, μελλοντικά θα γίνονται κάθε δέκα χρόνια.Τόνισε επίσης ότι μετά τον 21ο αιώνα,το επίπεδο των θαλασσών θα ανέβει κι άλλο,συνεπώς η κατάσταση στον 22ο αιώνα αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη από τον 21ο αιώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου