Κρίσιμες για τη μάθηση και τη μνήμη χαρακτηρίζονται οι ώρες που κοιμάται κάποιος, σύμφωνα με νέα έρευνα.Πιο συγκεκριμένα, οι νευρολόγοι εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος κωδικοποιεί τις αναμνήσεις με τη δημιουργία νέων συνάψεων που συνδέονται με τα νεύρα που επεξεργάζονται τις πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Όπως αποκαλύπτει ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η έλλειψη ύπνου εμποδίζει την αφομοίωση των πληροφοριών, με αποτέλεσμα την κακή επεξεργασία και αποθήκευσή τους.«Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο ύπνος ενισχύει τις συνάψεις και υπάρχει άλλη μια θεωρία με βάση την οποία ο ύπνος αποδυναμώνει τις συνάψεις», υποστήριξε ο ερευνητής.
Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας βασίστηκε σε δροσόφιλες καθώς εκτιμάται ότι οι εν λόγω οργανισμοί αποτελούν μοντέλο σχετικά με τον ύπνο που χρειάζονται οι άνθρωποι.
«Γνωρίζουμε ότι τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες και το ίδιο συμβαίνει και με τις δροσόφιλες. Αν οι δροσόφιλες δεν κοιμηθούν τον χρόνο που χρειάζονται, τότε δεν μαθαίνουν. Αν με ρωτούσατε πριν 10 χρόνια αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της μύγας και του ανθρώπινου εγκεφάλου, θα σας είχα απαντήσει.. Αποκλείεται», δήλωσε η επιστημονική ομάδα.Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει πώς ο ύπνος επηρεάζει το κύκλωμα του εγκεφάλου έτσι ώστε ο άνθρωπος να αφομοιώνει τις νέες πληροφορίες. Σημειώνεται ότι με τον ύπνο αποδυναμώνονται μεν κάποιες πολύ σημαντικές συνάψεις, ωστόσο άλλες ενδυναμώνονται. Ο εγκέφαλος έχει περιορισμένο χώρο και δεν μπορεί να προσθέτει συνάψεις επ’ αόριστον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου