ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ

ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ..''ευ''=καλο,τελειο

RADIO-MUSIC

RADIO-MUSIC
OI.METHISTANES

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΑΔΕΔΥ: «Τίποτα το θετικό από την κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους»

Δεν προέκυψε τίποτα θετικό απο τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους,δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Ο κ.Παπασπύρος είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιλεκτική όραση και με αυτό τον τρόπο βλέπει τους εργαζόμενους,τους συνταξιούχους και τους ανέργους.
Με μικρές αλήθειες προσπαθεί να δημιουργήσει μία μεγάλη πλάνη για την έλλειψη στρατηγικής και την απουσία διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.
Από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ,ο Ηλίας Βρετάκος δήλωσε ότι στη συνάντηση φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια πολιτική,ενώ ο κ. Αγκαβανάκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.
Τέλος ο κ.Ηλιόπουλος είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων για τις εργασιακές σχέσεις.
Αντίθετα,ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα εποικοδομητική.
Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι διεκδικητικός,ενώ ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις των δυνατοτήτων και να καθορίσει τις προτεραιότητες,ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις που υπάρχουν για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα,που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ανέφερε ότι 33 χιλιάδες από αυτούς αποκτούν τα δικαιώματα των μονίμων μέχρι το βαθμό του διευθυντή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.
Τέλος,είπε ότι συζητήθηκε ο νόμος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων,ο οποίος θα έρθει στη Βουλή,όταν συζητηθεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση ψάχνει εξιλαστήρια θύματα για τις ευθύνες των πυρκαγιών;

Πρωτοφανής κίνηση στα ελληνικά χρονικά αποτελεί η διενέργεια έρευνας που ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών για τον εντοπισμό ευθυνών του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική.Ήδη αναφέρονται τα ονόματα του υπαρχηγού Στ.Στεφανίδη και του περιφερειάρχη Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, Απ.Γεροκώστα ως αυτών που θα πληρώσουν τα...καμμένα.
Στον υπαρχηγό Στέλιο Στεφανίδη,και τον περιφερειάρχη Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος,Απόστολο Γεροκώστα,αναμένεται να αποδώσει σοβαρές ευθύνες το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,Λέανδρου Ρακιντζή,με αντικείμενο την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην καταστροφική πυρκαγιά στη ΒΑ Αττική, γράφει σήμερα η Καθημερινή.
Τη διενέργεια της έρευνας ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης,κίνηση που,σύμφωνα με εκτιμήσεις,γίνεται στο πλαίσιο μετάθεσης ευθυνών από το κυβερνητικό στρατόπεδο,για αναστροφή του δυσάρεστου κλίματος που έχει δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του υπουργείου,στους δύο αξιωματικούς καταλογίζεται ότι δεν αξιολόγησαν σωστά την απειλή της πυρκαγιάς στο Γραμματικό,τις κρίσιμες ώρες της νύχτας της Παρασκευής.
Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής,αναμένεται να καλέσει σήμερα τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος,αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα.Αναμένεται επίσης να κληθούν να καταθέσουν ο περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, Απόστολος Γεροκώστας,ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής,στον τομέα ευθύνης του οποίου ήταν η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά που πήρε δραματικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Το Έθνος»,χθες το πρωί επισκέφτηκαν το Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος συνεργάτες του κ. Ρακιντζή,προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν το επίμαχο διάστημα,από τις 6 έως τις 8 το πρωί του περασμένου Σαββάτου,όταν η πυρκαγιά ξέφυγε από το Σέσι Γραμματικού και εξαπλώθηκε με ταχύτητα στις γύρω περιοχές.
Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα,αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος σχολίασαν ότι για πρώτη φορά στα χρονικά διεξάγεται έρευνα από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε καταστροφικές πυρκαγιές,ερμηνεύοντας τη σπουδή για έκδοση πορίσματος εντός της επόμενης εβδομάδα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει βρει εξιλαστήρια θύματα πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

"Αποξηραμένη" από ρευστότητα η αγορά

Άμεσης αντιμετώπισης χρήζει το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.Με εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
"Αποξηραμένη" από ρευστότητα είναι στην παρούσα φάση η αγορά,με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ντόμινο που θα επηρεάσει όλους του κρίκους της οικονομίας,τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ,Δημήτρης Ασημακόπουλος.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας και κατανάλωσης και ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει στάση πληρωμών,λόγω αδυναμίας,και προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες,τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές" σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μέτρα,θα έχουμε εκρηκτικές καταστάσεις και πολύ μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας το επόμενο εξάμηνο" είπε ο κ.Ασημακόπουλος,ο οποίος ερωτηθείς για το τι είπε στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι "σε αυτές τις συναντήσεις οι επικεφαλής των κομμάτων ακούν προσεκτικά και έτσι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες γι'αυτούς αφού ακούνε από πρώτο χέρι τι λέει η αγορά,η ζωντανή επιχειρηματικότητα.Η αποδοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν θετική όπως και η συνάντηση".Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι ζήτησε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ σε σειρά θεμάτων,όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ως τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τους αγρότες - με μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 14,5% και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό 16,5%,καθώς και μείωση του όγκου παραγωγής και προστιθέμενης αξίας,χαρακτήρισε τη φετεινή ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Ο κ.Καραμίχας είπε ότι η κατάσταση στη γεωργία δεν πάει άλλο,ανέφερε ότι κατέθεσε προτάσεις για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα και πρόσθεσε την αναγκαιότητα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με νόμιμα μέτρα "και όχι να μας τραβάει η ΕΕ το αυτί".
Από την πλευρά του,ο κ.Παπανδρέου,σε δηλώσεις του αμέσως μετά από τις συναντήσεις του με τους παραγωγικούς φορείς,επέκρινε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην ασφυξία τις επιχειρήσεις και σε υπερχρέωση τα νοικοκυριά.
Χαμένες 85 χιλιάδες θέσεις εργασίας
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ,85 χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους,ενώ άλλες 90 χιλιάδες πρόκειται να χαθούν από τις 550 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότερες πλήττονται από τη μείωση της ζήτησης κατά 72% και την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 200%.
Η Συνομοσπονδία ζητά την επιδότηση της απασχόλησης.

"Έφυγε" ο τελευταίος των Κένεντι

Ο Έντουαρντ Κένεντι,ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 77 ετών,ήταν ένα ίνδαλμα για τους Δημοκρατικούς και πρωτεργάτης για τη διασημότερη πολιτική δυναστεία της Αμερικής.
Η στήριξη που παρείχε στον Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια καθοριστική στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία.Ο θάνατός του βάζει τέλος σε ακόμη ένα κεφάλαιο της εντυπωσιακής οικογενειακής του ιστορίας.
Ο Έντουαρντ ήταν ο μικρότερος από τους τέσσερις γιους του βιομηχάνου Τζο Κένεντι, που υπηρετούσε ως πρέσβης στο Λονδίνο όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Και τα τρία αδέλφια του Έντουαρντ είχαν τραγικό τέλος.Ο μεγαλύτερος ο Τζο Τζούνιορ πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στον πόλεμο.Ο Τζον ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ρόμπερτ πρώην υπουργός δικαιοσύνης δολοφονήθηκαν το 1963 και το 1968 αντίστοιχα.Σχεδόν αναπόφευκτα ο Έντουαρντ ακολούθησε την πολιτική καριέρα των αδελφών του.Σε ηλικία 30 ετών είναι ο νεότερος γερουσιαστής της χώρας.
Όλοι περίμεναν ότι θα ήταν ο επόμενος Κένεντι που θα έμπαινε στο Λευκό Οίκο.Όμως ακόμη μια τραγωδία χτυπά την οικογένεια.Το 1969 το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Έντουαρντ Κένεντι πέφτει από γέφυρα στο νησί Τσάπακουϊντικ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα που επέβαινε στο αυτοκίνητο.
Δεν ανέφερε αμέσως το περιστατικό,παρά μόνο μια ημέρα αργότερα και αφού συμβουλεύτηκε το δικηγόρο του.Απηλλάχθη όλων των κατηγοριών,εκτός από την κατηγορία για εγκατάλειψη του τόπου του συμβάντος.Οι υποψίες για προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης,πάντως,επισκίασαν την υπόλοιπη σταδιοδρομία του.
Πάντως, επανεξελέγη γερουσιαστής της Μασαχουσέτης.Κι ενώ προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη φήμη του,ακόμη μία συμφορά,ο γιος του Εντ Τζούνιορ έχασε το ένα του πόδι από καρκίνο των οστών,ενώ η σύζυγός του πάλευε με την εξάρτησή της στο αλκοόλ, εν μέσω αναρίθμητων φημών για τις ερωτικές του ιστορίες.Αργότερα πήραν διαζύγιο, όμως,αυτή στάθηκε στο πλευρό του,ενώ ανακοίνωνε,το 1980,την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών με κύριο αντίπαλο τον Τζίμι Κάρτερ.
Ηττήθηκε εν μέρει λόγω της υπόθεσης Τσάπακουϊντικ.Τα επόμενα χρόνια ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι αγωνίστηκε για ένα καλύτερο σύστημα υγείας,το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κατά των διακρίσεων.
Με την κυβέρνηση Ομπάμα πίστευε ότι τελικά θα σημειωνόταν πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις της υγείας.Η είδηση ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο κατέστησε τη δουλειά του στη Γερουσία ακόμη πιο επείγουσα.
Ο Έντουαρντ Κένεντι ήταν χαρούμενος όταν περιτριγυριζόταν από την οικογένειά του. Δεν ακολούθησε τη μοίρα των αδελφών στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας,όμως οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που πέτυχε ως γερουσιαστής αγγίζoυν τη ζωή κάθε Αμερικανού.
Η τελευταία του κατοικία θα είναι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον,κοντά στο Πεντάγωνο.Στο ίδιο κοιμητήριο έχουν ταφεί τα αδέλφια του Τζον και Ρόμπερτ.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Βραζιλία: Αμοιβές στους αγρότες για να διατηρήσουν τα δάση

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει η καταστροφική αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου,περιβαλλοντικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί προωθούν την ιδέα της αμοιβής των φτωχών ιδιοκτητών δασικών περιοχών,προκειμένου να μην καταστρέψουν τα δάση για χάρη της καλλιέργειας σόγιας ή της κτηνοτροφίας ούτως ώστε να επιβιώσουν.
Ο José Marcolini έχει άδεια από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αποψίλωση δάσους έκτασης 12.500 εκταρίων τροπικού δάσους, στο Mato Grosso, μέσα σε αυτόν το χρόνο, προκειμένου να καλλιεργήσει την υψηλά κερδοφόρα σόγια.
Ο ίδιος όμως λέει ότι παλεύει με τη συνείδησή του.Μια περιβαλλοντική οργάνωση,με βάση τη Βραζιλία,του προσφέρει ετήσια πληρωμή προκειμένου να αφήσει τα δέντρα ως έχουν και να μην συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή.Ο Marcolini λέει ότι ενδιαφέρεται για το φυσικό περιβάλλον.Αλλά προσθέτει ότι έχει και μια οικογένεια για την οποία πρέπει να φροντίσει να τραφεί και εμφανίζεται διστακτικός προς την προσφορά της οργάνωσης: 12 δολάρια ανά εκτάριο του φαίνονται λίγα για να δεχθεί.
Mato Grosso σημαίνει πυκνό δάσος και κάποτε η ονομασία της περιοχής αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. Σήμερα όμως,αυτό το βραζιλιανικό κρατίδιο είναι το παγκόσμιο κέντρο της αποψίλωσης δασών.Ωθούμενοι από τα κέρδη του ιδιαίτερα γόνιμου εδάφους, τα πυκνά δάση της περιοχής διαλύθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία,και το Mato Grosso είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας,καλαμποκιού και βοοειδών της Βραζιλίας, προϊόντα που εξάγονται προς ολόκληρο τον κόσμο από πολυεθνικές εταιρείες.
Η αποψίλωση των δασών,η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή,ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 70% των εκπομπών της Βραζιλίας.Η αποτροπή περαιτέρω αποψίλωσης,λένε οι ειδικοί,είναι τόσο ισχυρός τρόπος για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη όσο και το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα.
Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οικονομική ανταμοιβή για τη διατήρηση των δασών. Για το λόγο αυτό επιστήμονες,πολιτικοί και περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η καταβολή ρευστού είναι ο μόνος τρόπος για την διακοπή της περαιτέρω καταστροφής των τροπικών δασών και για την παροχή εναλλακτικής στρατηγικής στις προσπάθειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.Η διατήρηση ενός δάσους προσφέρει εντυπωσιακά περιβαλλοντικά ανταλλάγματα:οι εκπομπές της ιδιοκτησίας αυτής μειώνονται στο μηδέν.
Ο εκτελεστικός γραμματέας για την Κλιματική Αλλαγή,των Ηνωμένων Εθνών,Yvo de Boer δήλωσε ότι η αποψίλωση δασών πρέπει «απαραιτήτως» να αντιμετωπιστεί με μια νέα διεθνή κλιματική συνθήκη που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις φέτος.«αλλά οι άνθρωποι κόβουν τα δέντρα γιατί υπάρχει οικονομική ανταμοιβή γι’ αυτό,και πρέπει να τους παρασχεθεί οικονομική εναλλακτική».
Τόσο το πιο πρόσφατο προσχέδιο για τη συμφωνία όσο και το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή που πέρασε ο Λευκός Οίκος στα τέλη Ιουνίου περιλαμβάνουν σχέδια για καταβολή χρημάτων από τις πλούσιες χώρες και τις πολυεθνικές στους φτωχούς προκειμένου να διατηρήσουν τα δάση τους.
Η στρατηγική των πληρωμών περιλαμβάνει άμεσες καταβολές σε ιδιοκτήτες γης για να διατηρήσουν τα δάση τους ακέραια,καθώς και έμμεσες επιχορηγήσεις,όπως υψηλότερες τιμές για το κρέας και τη σόγια που παράγονται χωρίς να καταφύγουν σε αποψίλωση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εφιστούν την προσοχή στον φτωχό σχεδιασμό των σχετικών προγραμμάτων γιατί θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση αυτών που καταστρέφουν τα δάση.Για παράδειγμα,μια προτεινόμενη εκδοχή του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει φυτείες δέντρων,όπως οι φοίνικες που καλλιεργούνται για το φοινικέλαιο,να θεωρούνται δάση,παρόλο που οι φυτείες δέντρων δεν έχουν την ίδια απορρόφηση διοξειδίου όπως τα πραγματικά δάση ενώ είναι ιδιαιτέρως μη ποικίλα ως φυτά και φορείς πανίδας.
Παγκόσμιες και τοπικές οικονομικές δυνάμεις προωθούν την αποψίλωση – η Βραζιλία και η Ινδονησία ηγούνται στην ετήσια απώλεια δασών παγκοσμίως.Τα δάση κόβονται για να ταΐσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της γης και να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για κρέας. Πολλή από τη βραζιλιάνικη σόγια αγοράζεται από τις βορειοαμερικανικές εταιρίες όπως η Cargill και η Archer Daniels Midland και χρησιμοποιείται για να τραφούν αγελάδες στην Ευρώπη και την Κίνα.Στην Ινδονησία,τα δάση θυσιάζονται για να φυτευτούν στη θέση τους φοίνικες που παράγουν φοινικέλαιο – το οποίο είναι συστατικό βιοκαυσίμων. Η Βραζιλία επιχειρεί να βρει την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.
Πέρσι,με τη βοήθεια της Νορβηγίας,δημιουργήθηκε το Ταμείο του Αμαζονίου προκειμένου να βοηθήσει τις κοινότητες να κρατήσουν τα δάση τους.Για τους παραγωγούς σόγιας υπάρχει μορατόριουμ στη χρήση προϊόντων από πρόσφατα αποψιλωμένη γη.
Στο Mato Grasso,700 τετραγωνικά μίλια τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες του 2007.Η πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης προς τον κ. Marcolini ίσως δεν είναι αρκετή για να σώσει τα δάση εκεί.Αλλά,είπε ο ίδιος, αν η γη του βρισκόταν σε ένα πιο απομακρυσμένο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου,με λιγότερες δυνατότητες για καλλιέργεια,«θα άρπαζα την προσφορά και θα έτρεχα».

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Το Πόρτο Γερμενό πλησίασαν οι φλόγες, μαίνεται και η πυρκαγιά στην Κάρυστο

Η πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Όρος Κιθαιρώνα στη Βοιωτία πλησίασε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Πόρτο Γερμενό και τη Βίλια δυτικά της Πάρνηθας.Σε πλήρη εξέλιξη και φωτιά στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια,όπου εκκενώθηκαν το Μετόχι και ο Πλατανιστός.
Τουλάχιστον 83 δασικές φωτιές έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα και εξελίσσονται παράλληλα με την καταστροφή στη βορειοανατολική Αττική.
Η πυρκαγιά στη Βοιωτία ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λιβαδόστρα του δήμου Πλαταιών.Επεκτάθηκε την Κυριακή στον Κιθαιρώνα,πλησίασε τη Βίλια και έφτασε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Πόρτο Γερμενό,βόρεια του Αλεποχωρίου.
To απόγευμα, περίπου 25 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία του Αγίου Βασιλίου Βοιωτίας απομακρύνθηκαν με δύο πλοία,έπειτα από παρέμβαση του Λιμενικού.
Μεγάλες οι πυρκαγιές και στο Αθωχώρι της Λιβαδειάς και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.
Χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί από την πυρκαγιά που μαίνεται από το Σάββατο στη Νότια Εύβοια,ανάμεσα στην Κάρυστο και τον Πλατανιστό.
Στη Σκύρο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα μέτωπα,ένα στην περιοχή Ασκοί και ένα στους Αχερούνες.
Στο δήμο Ελατίων της Ζακύνθου,η φωτιά συνεχίστηκε την Κυριακή για τέταρτη ημέρα, έχοντας κάψει τουλάχιστον 10.000 στρέμματα.Γύρω στις 7.30 το απόγευμα,νέα πυρκαγιά έκανε την εμφάνιση της στο Καλαμάκι Ζακύνθου,ακριβώς δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ,ενώ η φωτιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή Παναγούλα,έξω από την πόλη της Ζακύνθου,τελικά σβήστηκε.
Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στην Αίγινα,σε ύφεση η φωτιά στο Ντοροτό της Σαλαμίνας.

Η είδηση για την πύρινη κόλαση της Αττικής κάνει το γύρο του κόσμου...

Τον γύρο του κόσμο κάνει η είδηση για τον πύρινο εφιάλτη που αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μέρες η Ανατολική Αττική.Τα περισσότερα ειδησεογραφικά δίκτυα έχουν ως πρώτη είδηση τις καταστρεπτικές πυρκαγιές ενώ αρκετοί έχουν στείλει ρεπόρτερ στις πληγείσες περιοχές.Να σημειωθεί ότι η είδηση για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα με τις πιο πολυδιαβασμένες,σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα.

Η σύγχρονη τεχνολογία κάνει την εμφάνιση της στον «παραδοσιακό» τύπο

Mια νέα εποχή τόσο για το χώρο της διαφήμισης όσο και για τα παραδοσιακά ΜΜΕ ξεκινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.Για πρώτη φορά, στις σελίδες ενός «κλασικού» περιοδικού θα φιλοξενηθεί μια video-διαφήμιση,που θα εμφανίζεται αυτόματα στον αναγνώστη κάθε φορά που θα φτάνει στη σελίδα που τη φιλοξενεί.
Η video-διαφήμιση θα φιλοξενηθεί σε επιλεγμένα αντίτυπα του αμερικάνικου περιοδικού ποικίλης ύλης «Entertainment Weekly».Το πλαίσιό της θα έχει το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου και θα διαθέτει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.Για την εγκατάστασή του θα χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνολογία με αυτήν των ευχετήριων καρτών:η τεχνολογία των τσιπ.Μόλις ο αναγνώστης θα φτάνει στη σελίδα του έντυπου όπου βρίσκεται η διαφήμιση, το τσιπ θα ενεργοποιεί την οθόνη της,η οποία θα μπορεί να μείνει ανοιχτή έως και 40 λεπτά.Στις 18 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Λος Άντζελες και της Νέα Υόρκης θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευθούν τα τεύχη του περιοδικού με τις «ζωντανές» διαφημίσεις, οι οποίες αρχικά θα προβάλλουν τηλεοπτικά προγράμματα του αμερικανικού δικτύου CBS και διαφημίσεις τις εταιρίας αναψυκτικών Pepsi.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται,έστω και σε πειραματικό επίπεδο,η τεχνολογία e-ink (ηλεκτρονική μελάνη).Ανάλογη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το ανδρικό περιοδικό Esquire,με την έκδοση ενός εξωφύλλου στο οποίο παρουσιάζονταν εναλλασσόμενα μοτίβα.Η τεχνολογία της «ηλεκτρονικής μελάνης» αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία λειτουργούν τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) και συνδέεται με τη «μαγική» τεχνολογία της Daily Prophet,της εφημερίδας του Harry Potter!Ας σημειωθεί ότι η Americhip,η εταιρεία που ανέπτυξε τη μέθοδο του έντυπου video,έχει ήδη εντάξει στην υπάρχουσα τεχνολογία κι άλλα στοιχεία που διεγείρουν τις αισθήσεις,όπως η μυρωδιά.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Rajesh Mirchandani του BBC,οι διαφημιστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τραβήξουν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο προϊόν τους.Φόβοι εκφράζονται,ωστόσο,ότι τέτοιες καινοτομίες στα έντυπα Μέσα θα αυξήσουν την τιμή τους.

Δόξα τα λεφτά... έχουμε Θεό

«Πνευματικοί απατεώνες» που εκμεταλλεύονται την άγνοια και την ανάγκη για μια διέξοδο από την καθημερινή οικονομική ανασφάλεια και τα χρέη.Ο Κένεθ και η Γκλόρια Κόουπλαντ είναι οι ηγετικές μορφές του «κινήματος Κόουπλαντ» και κύρρηκες του «Ευαγγελίου της Ευημερίας» και υποστηρίζουν:«Ο Θεός ξέρει που είναι τα λεφτά και ξέρει πως να τα φέρει σε εσάς».
Ο Κένεθ και Γκλόρια Κόουπλαντ,συνοδευόμενοι από πλειάδα διάσημων ιεροκηρύκων του «Ευαγγελίου της Ευημερίας» μίλησαν μπροστά σε χιλιάδες πιστούς οι οποίοι είχαν προσέλθει στο «Συνέδριο Νοτιοδυτικών Πιστών» στο συνεδριακό Κέντρο του Φορτ Γουόρθ. Βασική αρχή τους είναι ότι εάν έχεις αρκετή πίστη στο Θεό και τη Βίβλο και κάνεις γενναίες δωρεές,Εκείνος θα σου το ανταποδώσει.Εν μέσω οικονομικής κρίσης,την οποία οι Κόουπλαντ δεν αναγνωρίζουν,υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ώστε να περιοριστούν οι προσφορές.«Ο φόβος θα σας κάνει τσιγκούνηδες» δηλώνουν από το βήμα του Συνεδρίου το οποίο παρακολούθησαν συνολικά 9.000 άτομα από 48 πολιτείες και 27 χώρες,ενώ προβλήθηκε σε 134 χώρες.
Το ετήσιο εισόδημα των Κόουπλαντ αγγίζει τα 100 εκατ.δολάρια και η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν χρησιμοποιήσει τις δωρεές ως πηγή προσωπικού πλουτισμού και ως μέσο φοροαπαλλαγών.
Οι πιστοί του κινήματος των Κόουπλαντ,δεν εμπιστεύονται τις Τράπεζες,τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση αλλά ακολουθούν πιστά τους δύο «πνευματικούς ηγέτες»,οι οποίοι φαίνεται να είναι η προσωποποίηση της ευημερίας,καθώς είναι υγιείς και με πολλά παιδιά και εγγόνια.
«Αν ο Θεός βοήθησε αυτούς,θα βοηθήσει και εμάς» είπε η Έντγουιτζ Ντούντι που παρακολούθησε το συνέδριο μαζί με το σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους.Η ιστορία του Στίβεν Μπίλιερ,προκαλεί εντύπωση.Ο Μπίλιερ είναι ο οδηγός φορτηγού από το Μισούρι και χρωστάει 102.000 δολάρια.«Ήρθα στο συνέδριο ώστε τη φετινή χρονιά να λυθούν τα προβλήματα μας.Πριν από 23 χρόνια οι Κόουπλαντ μας είχαν σώσει και πάλι, όταν το φορτηγό μου,το οποίο είχα αγοράσει με τόκο 22%,χάλασε δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο.Τότε ήταν που είδα για πρώτη φορά τους Κόουπλαντ και άρχισα να τους στέλνω 50 σεντ την εβδομάδα.Θα είχαμε χρεοκοπήσει αν οι Κόουπλαντ δεν προσεύχονταν για εμάς.» δήλωσε ο Μπίλιερ.
Ο Μπίλιερ δεν είναι η μόνη περίπτωση.Συνολικά 386.000 σε όλο το κόσμο στέλνουν τις εισφορές τους προκειμένου να ανταμειφθούν με ειδικές προσευχές από τους Κόουπλαντ.
Μία από τις κόρες των δύο ηγετών του κινήματος,η Σουίσερ,υποστήριξε ότι τουλάχιστον το 10% των εισπράξεων τους δίνονται σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας,στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου που διενεργεί,ζήτησε από την οργάνωση να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οικονομική κατάσταση της οργάνωσης.Οι Κόουπλαντ αρνούνται με την δικαιολογία ότι δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των συντρόφων τους.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Πύρινα μέτωπα σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα

Εκτός ελέγχου είναι αυτή την ώρα οι πυρκαγιές σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα.Η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων και κατευθύνεται προς τη Σταμάτα.Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης.
Τελευταίες πληροφορίες:
15:28: Στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου,όπου και θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους.
15:27: Στα πύρινα μέτωπα της ΒΑ Αττικής επιχειρούν 12 αεροσκάφη,7 ελικόπτερα,53 οχήματα με 160 πυροσβέστες,50 άτομα πεζοπόρο τμήμα,8 εθελοντικά οχήματα,24 υδροφόρες ΟΤΑ και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας,ενώ αναμένονται 25 επιπλέον οχήματα με 50 πυροσβέστες,όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Καπάκης. Ταυτόχρονα απηύθηνε έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν το οδικό δίκτυο της περιοχής και σε όσους φιλοξενούν άτομα που για διάφορους λόγους είναι ανήμπορα,να τα μετακινήσουν άμεσα σε ασφαλές μέρος.Σε «κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός» κατέληξε.
15:24:Από στρατόπεδο κοντά στο Βαρνάβα απομακρύνθηκαν πύραυλοι με στρατιωτικά οχήματα,για λόγους ασφαλείας.Εικόνες μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς.
14:54:Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για Σάμο.Αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Για «εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές πυροπροστασίας και άναρχη δόμηση που δημιουργεί και αναπαράγει η εμπορευματοποίηση της γης» έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Τις ώρες αυτές επιβάλλεται η πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας,πριν θρηνήσουμε χειρότερα πράγματα» τονίζει ο ΣΥΝ.Κλιμάκια και των δύο κομμάτων βρέθηκαν στα πύρινα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής.
14:30:Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός ανατολικής Αττικής.
14:00:Δυο νέες φωτιές έχουν εκδηλωθεί σε αγροτολιβαδική έκταση στη Κάρυστο και σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Σκύρο.
12:57:Οι αρχές εκκένωσαν το στρατόπεδο στο Βαρνάβα.Η φωτιά τόσο στο Γραμματικό όσο και στο Βαρνάβα καίει σπίτια.«Οι κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν με κλαριά και με ο,τι έχουν τη φωτιά που καίει τα πρώτα σπίτια.Είναι απελπιστική η κατάσταση»,δήλωσε ο κοινοτάρχης Γραμματικού,Νίκος Κούκης στο Ρ/Σ Σκάι.
Ο κ.Κούκης έκανε έκκληση να σταλούν περισσότερα αεροσκάφη και έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή.Στις επιχειρήσεις της κατάσβεσης συμμετέχουν 9 αεροπλάνα,5 ελικόπτερα και 35 οχήματα.
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.
Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στις 21:40 στην περιοχή Σέσι στο Γραμματικό, ενώ το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς στο ρέμα που χωρίζει το Γραμματικό από τον Βαρνάβα.Καίει πυκνό πευκοδάσος σε μέτωπο πολλών χιλιμέτρων.
Στη Ζάκυνθο,συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να ελεγχθούν οι τρεις πυρκαγιές που εδώ και τρεις μέρες μαίνονται στα βουνά της Ζακύνθου και έχουν ήδη κάνει στάχτη περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Πύρινος εφιάλτης στο Γραμματικό

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στις 10 το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Μαύρο Βουνό από Σέσι προς Γραμματικό.
Η φωτιά έκαιγε δασικές εκτάσεις και το μέτωπο είχε καλύψει σε όλη του την έκταση το Μαύρο Βουνό.Η φωτιά τα ξημερώματα βρισκόταν μακριά από τον οικισμό του Γραμματικού, ωστόσο υπήρχε κίνδυνος αν κατέβει το λόφο να βρεθεί στην παραλία του Σέσι.
Οι άνεμοι,που νωρίτερα έπνεαν με χαμηλή ένταση,ενισχύονταν.Επί τόπου 20 οχήματα με 60πυροσβέστες.Κατασβέστηκε άμεσα η πυρκαγιά στο Διόνυσο.Σε εξέλιξη βρίσκονταν τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι τρεις φωτιές στη Ζάκυνθο,στις Βολίμες,στη θέση Στόμια,και στις Μαριές σε δασικές εκτάσεις.
Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στον Κάλαμο στην περιοχή Αγκώνα.
Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα σημειώθηκαν 107 φωτιές.
Πολύ υψηλός είναι για το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου,Χίου,Σάμου,Ευβοίας,Ανατολικής Αττικής,Δυτικής Αττικής,Αθηνών και Πειραιώς.

Νερό... φαρμάκι στην Κυνουρία

Έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας να μην χρησιμοποιούν το νερό της περιοχής προς πόση και οικιακή χρήση,κάνει η Νομαρχία Αρκαδίας,με έγγραφό της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα γιατί κρίνεται ως ακατάλληλο το νερό της περιοχής,συνιστάται στους κατοίκους να το χρησιμοποιούν μόνο για καθαριότητα.Σε περίπτωση που θα πρέπει να καταναλωθεί θα πρέπει να βράζεται,και όταν χρησιμοποιείται για πλύση σκευών,μαγείρεμα ή στοματοπλύσεις,να αποστειρώνεται με βρασμό.
Με το ίδιο έγγραφο δίνονται οδηγίες στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας προκειμένου να αποκατασταθεί η καταλληλότητα του νερού.

Προσοχή! Νοθευμένα καύσιμα

Σαρώνει η νοθεία στην αγορά καυσίμων με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες που προκαλούν κυρίως στα καύσιμα κίνησης.Παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργείων και τους πολυδιαφημισμένους–κυρίως από την κρατική τηλεόραση-ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων,η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.Σύμφωνα με τα στοιχεία παλαιότερης έρευνας του Εργαστηρίου Καυσίμων του ΕΜΠ,το ποσοστό των πρατηρίων που πωλούν νοθευμένο πετρέλαιο κυμαίνεται στο 15% (περίπου ένα στα επτά),ενώ η νοθεία στη βενζίνη κυμαίνεται 8% - 12% (ένα στα οκτώ).

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ανακοινώσει στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης,στις 5 Σεπτεμβρίου,την τοποθεσία που θα φιλοξενεί στο εξής τη ΔΕΘ,μετά την απόφαση για τη μετεγκατάστασή της.
Δύο είναι οι επικρατέστερες τοποθεσίες,οι οποίες ήδη έχουν προκριθεί.Η περιοχή του ΤΕΙ στη Σίνδο,και η τοποθεσία Μεράς στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας.
Η έκταση στη Σίνδο φτάνει στα 1.200 στρέμματα και απέχει 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.Η έκταση συνδέεται με την ΠΑΘΕ,την Εγνατία Οδό,τη δυτική είσοδο και την εξωτερική περιφερειακή,αλλά και με το λιμάνι,τη σιδηροδρομική γραμμή,τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο και με γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
Η τοποθεσία Μεράς είναι μία έκταση 780 στρεμμάτων εκτός σχεδίου,στα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιβολακίου Λαγκαδά και Λητής Μυγδονίας,βόρεια της Θεσσαλονίκης,που απέχει 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.Βρίσκεται κοντά στον άξονα της Εγνατίας Οδού,στον κόμβο του Λαγκαδά,από τον οποίο αρχίζουν οι κάθετοι οδικοί άξονες Κιλκίς, Ευζώνων και Σερρών - Προμαχώνα,που συνδέουν τη χώρα με την Αλβανία,την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία.
Προβλέπεται η σύνδεση της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη και μέσω του προαστιακού.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Στο μικροσκόπιο η συμφωνία για το Google Books

Τροποποιήσεις στη συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων,που προβλέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο 18 εκατoμμυρίων βιβλίων μέσω Google,τα οποία και θα ψηφιοποιήσει η εταιρία,αναμένεται να επιβάλει ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal,είναι πιθανόν το δικαστήριο να επιβάλλει τροποποιήσεις της συμφωνίας,στο πλαίσιο της πολιτικής κατά των συμπράξεων.
Η απόφαση της επανεξέτασης της συμφωνίας,προέκυψε μετά τις διαμαρτυρίες συγγραφέων για πενιχρά οφέλη από αυτή,καθώς και από τις προειδοποιήσεις βιβλιοπωλών για τους σοβαρούς κινδύνους που εμπεριέχει η συγκέντρωση των δικαιωμάτων έκδοσης από μία και μόνο εταιρεία,παλιών βιβλίων που βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας.
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Google αφορά στο γεγονός ότι για πάρα πολλά βιβλία δεν είναι γνωστός ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.
Πάντως, το φιλόδοξο σχέδιο της Google έχει και πολλούς υποστηρικτές,οι οποίοι δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό "αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα της ευεργετικής δράσης της τεχνολογίας".

Κομισιόν: Ψέμματα τα περί αποζημιώσεων στους αγρότες

"Δεν έφαγε το παραμύθι" κατά το κοινώς λεγόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς τα μέλη της υποπτεύθηκαν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις επιδοτήσεις του περασμένου Μαΐου προς τους αγρότες ως αποζημιώσεις.Η κυβέρνηση καλείται τώρα να καταθέσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό που...δεν υπάρχει, καθώς τα 500 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες μετά τις πολυήμερες και δυναμικές κινητοποιήσεις τους ήταν όντως,όπως πιστεύει η Κομισιόν,κρατικές επιδοτήσεις κατά είδος,πρακτική που το κοινοτικό Δίκαιο απαγορεύει.Δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα "εσωτερικού", στην Ευρώπη,ώστε να αποφύγει τυχόν κυρώσεις ή συστάσεις,υποτιμώντας μ'αυτό τον τρόπο την νοημοσύνη των σίγουρα απαιτητικών επιτρόπων και υποβαθμίζοντας την αξιοπιστία της Ελλάδας στην ΕΕ.

ΠΓΔΜ: Αναμένονται οι παρατηρήσεις στην τελευταία πρόταση Νίμιτς

Παρατηρήσεις επί των τροποποιημένων ιδεών για το θέμα της ονομασίας αναμένεται να υποβάλει στο μεσολαβητή του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς,ο εκπρόσωπος στη διαπραγματευτική διαδικασία της ΠΓΔΜ και πρέσβης της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,Ζόραν Γιόλεφσκι.
Η τελευταία δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου και βασίζεται στην πρόταση του Οκτωβρίου,στην οποία προτείνεται η ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση.
Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ,Ζόραν Γιολέφσκι,δήλωσε πως στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι,τον πρόεδρο,Γκιόργκι Ιβάνοφ,τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Αμπντουλακίμ Αντέμι,έλαβε οδηγίες αναφορικά με την απάντηση που θα επιδώσει η ΠΓΔΜ εντός της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.
"Όπως γνωρίζετε,ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ.του ΟΗΕ,Μάθιου Νίμιτς,κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια και την Αθήνα, παρουσίασε τροποποιημένη δέσμη ιδεών. Συμφωνήθηκε,οι δύο πλευρές,τον Αύγουστο,να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των συγκεκριμένων ιδεών.Η τροποποιημένη δέσμη ιδεών αναλύθηκε επισταμένως αυτή την περίοδο.Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διαβιβαστούν στον κ.Νίμιτς οι θέσεις μας επί της τροποποιημένης δέσμης ιδεών του, ως μέρους του συνεχούς διαλόγου. Ακολούθως,αναμένουμε ο ειδικός διαμεσολαβητής να μας ενημερώσει για τα σχέδιά του και τα επόμενα βήματα σχετικά με τις συνομιλίες για τις υφιστάμενες διαφορές γύρω από το όνομα",δήλωσε ο κ.Γιόλεφσκι.
Σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας των Σκοπίων ("Ουτρίνσκι Βέσνικ"),αναφέρεται ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αποδεχτούν ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης μία σύνθετη ονομασία, στην οποία ο γεωγραφικός προσδιορισμός "βόρεια" θα προηγείται του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή θα τίθεται σε παρένθεση.
Μάλιστα, το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό διότι αυτό ουσιαστικά αλλάζει το όνομα της χώρας,ενώ ακολούθως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα,στη γλώσσα και στον πολιτισμό της ΠΓΔΜ,αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα,επικαλούμενο υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή.
"Η θέση της χώρας είναι η λύση να μην επιβάλει δεσμεύσεις έναντι άλλων χωρών,έναντι δηλαδή των 125 χωρών που αναγνώρισαν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία-Δημοκρατία της Μακεδονίας",αναφέρει το άρθρο και προσθέτει "δεύτερο και σημαντικότερο,να μην τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται",σύμφωνα πάντα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Οι Kiss επιστρέφουν δριμύτεροι

Οι Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια από τον τελευταίο δίσκο των KISS και πλέον ήρθε η ώρα για τον επόμενο.Αυτός θα ονομάζεται,Sonic Boom.Θα είναι ο 19ος της καριέρας τους και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του Οκτώβρη ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα διατίθενται αποκλειστικά στα πολυκαταστήματα,Walmart.
Αρκετά αισιόδοξοι δείχνουν οι βετεράνοι rockers για τη νέα τους album. Ο μπασίστας, Gene Simmons δήλωσε σχετικά,«Νομίζω πως είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει από το Destroyer (1976)».Επιπλέον τόνισε,«Είναι σαν το Rock n Roll Is Over (1976) να συνάντησε το Love Gun (1977)».
Αξίζει να σημειώσουμε πως το album θα έχει και δύο σημαντικά έξτρα.Ένα best of cd που μέχρι τώρα είχε κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία και ένα dvd με έξι κομμάτια από την πρόσφατη εμφάνιση τους στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Οι Kiss που συνεχίζουν ακάθεκτοι να βάθουν τα πρόσωπα τους και να φορούν ότι πιο glam υπάρχει στο πλανήτη rock,θα κάνουν και περιοδεία.Πρώτα στη Β.Αμερική και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.
Από την θρυλική μπάντα τα μόνο ιδρυτικά μέλη που έχουν απομείνει,είναι ο κιθαρίστας, Paul Stanley και ο μπασίστας,Gene Simmons.Τα φωνητικά συνεχίζουν να ανήκουν και στους δύο.

Κατηγορούνται ως “προδότες” γιατί ψήφισαν την Αρμενία στη Eurovision

Τι το ήθελαν να ψηφίσουν την Αρμενία και όχι το δικό μας Σάκη;Όσοι από το Αζερμπαϊτζάν ψήφισαν τη γειτονική Αρμενία στο διαγωνισμό της Eurovision το Μάιο,ανακρίνονται από τις αστυνομικές αρχές και κατηγορούνται ως αντιεθνικιστές και ως πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας!!!Απίστευτο κι όμως αληθινό...
Ένα γραπτό μήνυμα υπέρ του τραγουδιού της ΑρμενίαςJan Jan και τώρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές.
Τα δύο έθνη έχουν διαφορές από το 1990 λόγω της διεκδίκησης του έθνους Nagorno-Karabakh.
Το Νοέμβριο του 2008,οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες και να βρουν πολιτική λύση ενάντια στην ανάπτυξη της τρομοκρατίας.
Μάλιστα,ανακοίνωσαν ότι σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους στην Πράγα το Μάιο του 2009…

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Η ελληνική οικονομία σε ύφεση

"Προάγγελος ύφεσης η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο"
"Προ των πυλών βρίσκεται η ύφεση για την Ελλάδα,καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2009,για πρώτη φορά από το 1993, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).Ωστόσο,με τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ,που θα ανακοινωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου να είναι μεγαλύτερος.Οπως επισημαίνουν στην ΕΣΥΕ,δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία του τριμήνου για την ελληνική οικονομία και αυτά που απομένουν μάλλον θα επιδεινώσουν,παρά θα βελτιώσουν την κατάσταση.
Για το λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο εκφράζει πλέον ανοικτά την ανησυχία του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ολόκληρου του 2009 θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, αντί του μηδενός που ήταν η τελευταία εκτίμηση.Ομως,όλοι περιμένουν να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος,πριν προχωρήσουν σε ασφαλέστερες προβλέψεις για το σύνολο του έτους.Πάντως,η πτώση κατά 8% που σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας (αεροπορικώς) κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου,προμηνύει ότι έρχονται χειρότερες μέρες για την ελληνική οικονομία...
Τι προβλέπουν οι διεθνείς Οργανισμοί
Μπορεί για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2009,θα είναι αρνητικός, όλοι όμως οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε ύφεση φέτος.
Μάλιστα,σε κάθε νέα τους πρόβλεψη ο ρυθμός συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ μεγαλώνει. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για το τι τελικά θα συμβεί φέτος, είναι όμως και ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς,καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει μία εκτίμηση και να είναι σίγουρος ότι θα επαληθευτεί στο τέλος.
Στην έκθεσή του,που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα,το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ),προβλέπει διετή ύφεση. Το 2009,ο ρυθμός ανάπτυξης θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος και η συρρίκνωση θα είναι της τάξης του 1,7%.Για το 2010,οι εκτιμήσεις του Ταμείου δείχνουν ανάκαμψη σε σχέση με φέτος,αλλά και πάλι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,4%."

Από το “ yes we can” στο “ no he can’t ”

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την υγεία,που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.To σύνθημα που σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα “ yes we can”(ναι μπορούμε), μετατρέπεται στο “ no he can’t( όχι δεν μπορεί), καθώς αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση της υγείας που υποσχέθηκε ο Ομπάμα είναι πρακτικά ανέφικτη.Οι αντιδράσεις που συναντά στο μεταρρυθμιστικό του έργο,ο Ομπάμα, προέρχονται από σημαντική μερίδα Αμερικανών που φοβούνται μήπως η μεταρρύθμιση επιφέρει μείωση στην ποιότητα της περίθαλψής τους.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το σχέδιο του Ομπάμα θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας,η οποία εκτιμούν ότι θα «τιναχτεί στον αέρα» από τα υπέρογκα ποσά που θα δαπανηθούν για την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας.
Αφίσες που περιγελούν τον Ομπάμα,μπλουζάκια και αυτοκόλλητα που σατιρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο κατακλύζουν την αμερικανική αγορά και προκαλούν κλίμα πόλωσης ανάμεσα σε οπαδούς και υποστηρικτές.
Ήδη αναλυτές προβλέπουν ότι ο «άπειρος» πρόεδρος Ομπάμα ίσως τελικά χάσει στο θέμα αυτό την πρώτη πραγματικά μεγάλη πολιτική μάχη της θητείας του.
Αν όμως καταφέρει να θέσει τις βάσεις για ένα εθνικό και αξιόπιστο σύστημα υγείας, όχι μόνο θα έχει εξασφαλίσει την υστεροφημία του, αλλά και,σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές,θα τοποθετήσει την Αμερική στη θέση που της αξίζει στον πολιτισμένο κόσμο.

Sex ή επίσκεψη στην τουαλέτα;


Το σεξ μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά οι Ολλανδοί δεν το απολαμβάνουν τόσο πολύ όσο μια επίσκεψη στην τουαλέτα, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ.Σύμφωνα με την έρευνα,το 88% απάντησε ότι μια επίσκεψη στην τουαλέτα είναι κάτι το "εξαιρετικά απολαυστικό" γεγονός που την καθιστά την υπ'αριθμόν ένα αγαπημένη δραστηριότητα των ερωτηθέντων,ενώ μόλις το 21% απάντησε ότι αισθάνεται την ίδια απόλαυση με το σεξ.
Η δεύτερη πιο απολαυστική δραστηριότητα των Ολλανδών, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα,είναι η κουβεντούλα με ένα φίλο,ενώ η έξοδος προς διασκέδαση καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Τα κοράκια αποδεικνύουν την εξυπνάδα τους

Σε μια από τις ωραίες πανάρχαιες ιστορίες του Αισώπου ένα διψασμένο κοράκι ρίχνει πέτρες μέσα σε μια κανάτα,ώστε να ανέβει η στάθμη του νερού μέσα σε αυτήν και έτσι να μπορέσει να το πιεί.Τώρα,οι επιστήμονες,έκπληκτοι,ανακάλυψαν ότι ο Αίσωπος μάλλον δεν είχε βγάλει την ιστορία από το κεφάλι του,γιατί πειράματα έδειξαν ότι πράγματι τα κοράκια έχουν την εξυπνάδα να κάνουν ακριβώς αυτό - μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάφεραν να πιάσουν ένα νόστιμο σκουλήκι που επέπλεε στην επιφάνεια!Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η εξυπνάδα των κορακιών - και των συγγενικών ειδών τους - είναι άκρως ανεπτυγμένη (ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος) και ότι μπορούν να λύνουν προβλήματα και να χρησιμοποιούν εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους,ακόμα καλύτερα και από τους μεγάλους πιθήκους που θεωρούνται οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου.
Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παρά πέρα και έδειξε ότι τα πανέξυπνα πουλιά καταλαβαίνουν ενστικτωδώς και τους νόμους της φυσικής (ότι η στάθμη του υγρού θα ανέβει αν ρίξουν πέτρες).
Η ανακάλυψη έγινε από τον ζωολόγο Κρίστοφερ Μπερντ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας,σε συνεργασία με τον βιολόγο-ψυχολόγο Νάθαν Έμερι του πανεπιστημίου "Κουίν Μέρι" του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science.
Τα πειράματα με τέσσερα κοράκια (σταροκόρακες-χαβαρόνια) έγιναν,αντί για την κανάτα του Αισώπου,με την χρήση ενός πλαστικού σωλήνα ύψους 15 εκατοστών,μισογεμάτου με νερού,ενώ δίπλα υπήρχε ένας σωρός από πέτρες.Τα κοράκια που συμμετείχαν στο πείραμα, είχαν στο παρελθόν ήδη δείξει την εξυπνάδα τους,φτιάχνοντας εργαλεία (αγκίστρια από σύρμα) ή χρησιμοποιώντας ξύλα για να ανοίξουν μια πόρτα.
Στο νέο πείραμα,τα κοράκια,αφού κοίταξαν καλά-καλά το σωλήνα με το σκουλήκι μέσα, είτε με την πρώτη (!),είτε με τη δεύτερη προσπάθεια,πέτυχαν να πιάσουν το σκουλήκι που επέπλεε,ανεβάζοντας τη στάθμη του νερού στο σωλήνα,πετώντας μέσα πέτρες.Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πουλιά έριξαν μέσα στο σωλήνα ακριβώς όσες πέτρες χρειάζονταν για να φθάσουν το σκουλήκι με το ράμφος τους και κυρίως,δεν προσπαθούσαν να το πιάσουν μετά από κάθε πέτρα που έριχναν,αλλά περίμεναν μέχρι που να έχουν ρίξει τον σωστό αριθμό πετρών,πιθανότατα έχοντας κάνει τον σχετικό υπολογισμό από πριν!Και επιπλέον,έχοντας μια ποικιλία πετρών στη διάθεσή τους,τα κοράκια διάλεγαν μόνο τις μεγαλύτερες πέτρες και όχι τις μικρότερες,ώστε να τελειώνουν πιο γρήγορα…
Στο μέλλον οι εντυπωσιασμένοι ερευνητές θα κάνουν νέα πειράματα,αυτή τη φορά με πουλιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία χρήσης εργαλείων ή θα δυσκολέψουν τα πειράματα,με υγρά που δεν συμπεριφέρονται όπως το νερό,με υλικά που δεν επιπλέουν κλπ.,για να δουν μέχρι που φτάνουν οι ικανότητες των κορακιών.Τα τεστ θα συμπεριλάβουν ακόμα και νήπια ανθρώπων.
"Δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο,χωρίς προηγούμενη γνώση των ιδιοτήτων του νερού ή των πετρών",δήλωσε ο Έμερι.Τα κοράκια σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν εργαλεία στη φύση,αντίθετα με τα επιστημονικά εργαστήρια όπου κάνουν επίδειξη εξυπνάδας.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι στη φύση τα ελεύθερα κοράκια δεν χρειάζεται να βάλουν πολύ παραπάνω μυαλό για να βρουν την τροφή τους,αντίθετα με τα εργαστήρια όπου οι επιστήμονες τους…κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Όπως θα έλεγε και ο Αίσωπος,"η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας"!

Πανδημία φόβου χτύπησε τα φαρμακεία

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στα φαρμακεία της Αττικής!Μερικά λεπτά αναμονής σε οποιοδήποτε φαρμακείο του Λεκανοπεδίου είναι αρκετά για να εισέλθει κάποιος πανικοβλημένος μεσήλικας,μια ηλικιωμένη κυρία ή μια μητέρα με πρόσωπο συνοφρυωμένο από το άγχος, που θα ζητήσει εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.*Μόλις έγινε γνωστό ότι η σοβαρότερη παρενέργεια της νέας γρίπης είναι η πνευμονία,το συγκεκριμένο εμβόλιο εξαφανίστηκε από τα συρτάρια των φαρμακείων.Ούτε λόγος βέβαια για τις προστατευτικές μάσκες και όλα τα συμπαρομαρτούντα: τα αντισηπτικά σαπούνια,τζελ και μαντιλάκια τείνουν να γίνουν τα...απόλυτα γκάτζετ του φετινού καλοκαιριού.
Το πολυπόθητο εμβόλιο
Συνομιλήσαμε με φαρμακοποιούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής.Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για όλα τα παραπάνω δεν παρατηρείται μόνο στα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Αγχωμένοι πολίτες οργώνουν όλη την Αττική για να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο,το οποίο βέβαια έχει εξαφανιστεί.
«Την τελευταία εβδομάδα, δεν κάνω τίποτα άλλο από το να απαντώ σε τηλέφωνα αγνώστων,οι οποίοι μου ζητούν εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου»,λέει ο Γ. Μαρκουλάκης,ο οποίος έχει φαρμακείο στην Αγία Παρασκευή.«Χθες μπήκε μια άγνωστη κυρία και της λέω πριν προλάβει να μιλήσει:Μην κάνετε τον κόπο.Δεν έχω αυτό που ζητάτε...Και όπως παραδέχθηκε,έψαχνε όντως το εμβόλιο.Εχει επέλθει ένας αδικαιολόγητος πανικός στον κόσμο και γίνονται υπερβολές. Δικαιολογείται μια ανησυχία από ηλικιωμένα άτομα και από νεότερους,οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.Από εκεί και πέρα αυτή την επιμονή για την ανέρευση του εμβολίου δεν την καταλαβαίνω».
«Πολλοί το αγόρασαν για να το βάλουν στο ψυγείο.Να ανοίγουν κάθε μέρα το ψυγείο τους και να λένε...καλημέρα εμβόλιο!Ετσι αισθάνονται ασφαλείς»,μας λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ.Λουράντος,με φλεγματικό ύφος.
Γι'αυτούς που το ψάχνουν εναγωνίως,ο κ.Λουράντος,είναι κατηγορηματικός:«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου δεν είναι για όλο τον κόσμο.Αλλά γι'αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.Κι αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός τους».
Τι κι αν το λέει ο κ.Λουράντος;Οπως τονίζει και ο ίδιος,έχει μόνο μια φωνή...η οποία προφανώς δεν βρίσκει και πολλά ευήκοα ώτα.Οπως της κυρίας,την οποία συναντήσαμε σε φαρμακείο της πλατείας Βικτωρίας,η οποία επίμονα,άλλοτε με παρακάλια κι άλλοτε με απειλητικό ύφος,ζητάει από την εμβρόντητη φαρμακοποιό να της πουλήσει πέντε εμβόλια για όλη της την οικογένεια...φυσικά.«Μα δεν το βλέπετε ότι είμαι άρρωστη;»...*Δυστυχώς όμως ο πανικός έχει κυριεύσει και νέους υγιείς ανθρώπους κάτω των 30 ετών. Οπως οι δύο κοπέλες που επισκέφθηκαν το φαρμακείο του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου,Κυρ.Θεοδοσιάδη και έψαχναν εμβόλια.«Η μια προγραμμάτιζε διακοπές στη Λευκάδα και η άλλη στην Κέρκυρα».
Υπάρχουν όμως και ακραίες περιπτώσεις:«Γιατρός (!) μου ζήτησε δύο κουτιά Ταμιφλού, για να τα 'χει να βρίσκονται στο σπίτι του!Οχι μόνο δεν του τα έδωσα,αλλά αν ήταν στο χέρι μου,θα του αφαιρούσα το πτυχίο» συμπληρώνει.
Τον Ιούλιο,πουλήθηκαν μόνο στη Β.Ελλάδα 1.321 εμβόλια πνευμονιόκκκου.«Γιατί αυτό ήταν και όλο το απόθεμα που διέθεταν τα φαρμακεία Αν υπήρχαν και...10.321 κι αυτά θα έφευγαν»,μας λέει ο κ.Θεοδοσιάδης.Πόσα εμβόλια πουλήθηκαν πέρσι τον ίδιο μήνα;Μόνο 17!
Η Ασπασία Μαστορογιαννάκη,η οποία διατηρεί φαρμακείο στην πλατεία Βικτωρίας, λέει:«Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι η γρίπη έχει ήπια συμπτωματολογία.Και πως αν τυχόν τους συμβεί,μπορούν να καλυφθούν και με κάποιο αντιβιοτικό.Κυριευμένοι όμως από τον πανικό,οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν».
*Πιο επίμονες εμφανίζονται οι μητέρες που θέλουν να εξασφαλίσουν το εμβόλιο...για όλη την οικογένεια και οι ηλικιωμένοι.Στο φαρμακείο των Αναστασίας και Γιώργου Παρθύμου,οι ηλικιωμένοι παίρνουν τηλέφωνο δύο και τρεις φορές την ημέρα για να μάθουν αν ήρθε η νέα παρτίδα.
Τρέλα με τα αναλώσιμα
Και βέβαια σε όλη αυτή την ιστορία πού κρατήθηκε το μέτρο για να κρατηθεί στα... αναλώσιμα;«Εκεί που πουλούσαμε καμιά δεκαριά όλο το μήνα,τώρα πουλάμε 25 με 30 πακέτα αντισηπτικά μαντιλάκια την ημέρα.Οσο για τις μάσκες;Ποιος μπορεί να αρκεστεί μόνο σε δυο-τρεις;Συχνά μού ζητάνε όλο το κουτί...50 μάσκες.Τους λέω,πάρτε πέντε, σας φτάνουν...»,προσθέτει η φαρμακοποιός.
Στο κατακόρυφο έχουν φτάσει οι πωλήσεις των αντισηπτικών τζελ και υγρών που δεν χρειάζονται νερό...Μάλιστα αρκετά απ' αυτά έχουν μπει και στα ράφια των πολυκαταστημάτων:«Τα έχουμε εδώ και ένα χρόνο μπροστά στο ταμείο.Ζήτημα να πουλούσαμε πέντε την εβδομάδα»,λέει πωλήτρια πολυκαταστήματος.«Τον τελευταίο μήνα, μπορεί να φεύγουν και 200 κομμάτια την ημέρα.».

Πυρετός Η1Ν1 στις νομαρχίες

Κονδύλια για προσλήψεις και προμήθειες απαιτεί άμεσα το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης.
Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου,με το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιαστεί πανέτοιμη ενόψει της απειλής Η1Ν1,οι νομαρχίες-που θα κληθούν να κάνουν την περισσότερη δουλειά-διαπιστώνουν ότι ούτε ο τεχνικός εξοπλισμός ούτε το προσωπικό τους επαρκούν.
**Τις τελευταίες μέρες και για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη,οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προσπαθούν να μεταφράσουν τις απαιτήσεις του σχεδίου με ρεαλιστικούς όρους.Το πρώτο πράγμα που θα στήσουν είναι τα Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης (ΚΕΓ),τα οποία θα λειτουργήσουν μετά την παραλαβή των εμβολίων,από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των νομαρχιών.
Εκτός από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς,θα χρειαστεί διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (γραμματείς,οδηγοί,μεταφραστές για αλλοδαπούς κ.ά.)που θα διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.Κάποιοι θα αποσπαστούν από τις υπηρεσίες τους,άλλοι θα κάνουν επιπλέον βάρδιες-με κάποιο επιμίσθιο ή οδοιπορικά που δεν προσδιορίζονται ακόμη-, ενώ σίγουρα θα χρειαστούν και προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.Ολοι αυτοί πρέπει να έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικά προτού συνεισφέρουν στον εμβολιασμό του υπόλοιπου πληθυσμού.
Κέντρα εμβολιασμού
Χωρίς να είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα,στις συνομιλίες των νομαρχών με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η επιχείρηση του εμβολιασμού θα διαρκέσει περίπου 2-3 μήνες (αφότου παραληφθούν τα εμβόλια).
Η επιχείρηση του εμβολιασμού θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες.
Εξαρτάται,βέβαια,από τους χρόνους παραλαβής των παρτίδων εμβολίων και από το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολιασμού.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), νομάρχης Μεσσηνίας,Δημ.Δράκος,«υπάρχουν δύο σημεία που θέλουμε να προσεχθούν:Η στελέχωση του μηχανισμού και οι επιπλέον πόροι που ενδεχομένως χρειαστούν.
»Πέρα από το προσωπικό που θα διατεθεί από το σύστημα υγείας,τους εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση,πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αναζητούμε ανθρώπους έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.Αρκεί μια κοινή υπουργική απόφαση που να μας το επιτρέπει».
Οσο για τα κέντρα εμβολιασμού,«χρειάζονται,για παράδειγμα,σε κάθε χώρο δύο κρεβάτια, καθίσματα,ψυγείο για τα φάρμακα,αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και άλλα στοιχειώδη.
»Είναι κόστη που δεν τα θεωρώ μεγάλα,για τις περισσότερες νομαρχίες.Οπως με ενημέρωσε ο Πρ.Παυλόπουλος,στην κυβερνητική επιτροπή συμφώνησαν να καλυφθούν όλα τα σχετικά έξοδα»,καταλήγει ο Δ.Δράκος.
Στη νομαρχία Μεσσηνίας,ήδη έχουν επιλέξει τους 68 χώρους όπου θα στηθούν τα κέντρα εμβολιασμού,που δεν θα είναι σχολεία αλλά ΚΑΠΗ,αγροτικά ιατρεία,κέντρα υγείας, γηροκομεία,πνευματικά κέντρα,ένας καταυλισμός Τσιγγάνων κ.ά.
Για τους μετανάστες προβλέπονται και ειδικές ώρες εμβολιασμού,επειδή οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν τα πρωινά σε συγκεκριμένες εργασίες.
Και σε άλλες νομαρχίες αναμένεται να επιλεγούν ειδικά εμβολιαστικά κέντρα μεταναστών και διευκολύνσεις για τους μη νόμιμους εξ αυτών,ώστε να μη φοβηθούν να παρουσιαστούν.
Η νομαρχία Ηρακλείου-η δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων περιοχή της Ελλάδας-διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή για να καλύψει τον εμβολιασμό των 2/3 του πληθυσμού,εκτιμά η νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη.
Υπάρχουν,ωστόσο,νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις,όπως αυτή των Κυκλάδων,που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες ελλείψεις.Την κατεπείγουσα πρόσληψη 20 νοσηλευτών και περισσότερων αγροτικών γιατρών και επιχορήγηση τουλάχιστον 100 χιλ.ευρώ ζητά ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημ.Μπάιλας,που υπολογίζει ότι θα χρειαστούν πάνω από 30 εμβολιαστικά κέντρα για να καλυφθούν όλα τα νησιά.
Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα κληθούν μέσω των ιατρικών συλλόγων να δηλώσουν ενδιαφέρον για εθελοντική συμμετοχή στα εμβολιαστικά κέντρα.Ακόμη,όμως,δεν έχει καθοριστεί αν θα αμείβονται ή όχι.
Για την ώρα οι ιατρικοί σύλλογοι φτιάχνουν τις λίστες εφημεριών γρίπης με μέλη τους, που είτε έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία είτε δουλεύουν σε δικά τους ιδιωτικά ιατρεία.
Χορήγηση φαρμάκων
Πέραν αυτών,ασαφείς παραμένουν και οι γενικότερες απαιτήσεις του συστήματος υγείας σε προσωπικό και πόρους.«Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης επαρκούν για τις ανάγκες του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας»,εκτιμά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
«Αρκεί να μη δημιουργηθεί πανικός και να μην τρέχουν στους γιατρούς,οι κατά φαντασίαν ασθενείς».Σύμφωνα με την ίδια,θετικά λειτούργησαν τις τελευταίες μέρες δύο μέτρα:
1 Η ανακοίνωση πέντε ειδικοτήτων (παθολόγων,γενικών γιατρών,πνευμονολόγων, παιδιάτρων, καρδιολόγων) που μπορούν να αντιμετωπίσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τα κρούσματα (τηλεφωνικά ή με επίσκεψη),με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία.
2 Η χορήγηση των φαρμάκων (αντιικών,εμβολίων πνευμονιόκοκκου) από τα φαρμακεία μόνο με ειδικό συνταγολόγιο.
«Αν εκλείψει ο πανικός,δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα,αφού με τα μέχρι σήμερα διεθνή δεδομένα η νόσος δεν φαίνεται να έχει βαρύτητα,αλλά μόνο μεταδοτικότητα και εξάπλωση»,τονίζει η πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σισμανόγλειου (κέντρου αναφοράς γρίπης) όπου τον Ιούλιο εξετάστηκαν 942 περιστατικά,πάρθηκαν 411 δείγματα και τελικά νοσηλεύτηκαν μόνο 9 (κάτω από 1%),εκ των οποίων κανένα βαρύ».

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Σχεδιασμένα να δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις τα πακέτα των τσιγάρων

Πράγματα τόσο απλά όσο το χρώμα του πακέτου του τσιγάρου μπορούν να παρασύρουν έναν καπνιστή στο να νομίζει (εσφαλμένα) ότι τα τσιγάρα που αυτό περιέχει,είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία του,σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα,που προτείνει τα τσιγάρα να πουλιούνται πλέον σε πακέτα χωρίς σχέδια και χρώματα.
Η μελέτη έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Γουότερλου,Ντέηβιντ Χάμοντ και Κάρλα Πάρκινσον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Journal of Public Health» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης.
Η έρευνα αναφέρει ότι οι καπνοβιομηχανίες σκοπίμως χρησιμοποιούν το σχεδιασμό και το χρώμα των πακέτων τους,ώστε να περάσουν υποσυνείδητες εντυπώσεις στους καπνιστές, προσφέροντάς τους με τον τρόπο αυτό μια απατηλή αίσθηση ασφάλειας σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος.
Μεγάλα ποσοστά ενηλίκων (καπνιστών και μη),που συμμετείχαν στην έρευνα, συσχέτισαν τον κίνδυνο που (νόμιζαν ότι) περιείχε το πακέτο των τσιγάρων,με το σχέδιό του (οι πραγματικές μάρκες των τσιγάρων είχαν τροποποιηθεί).Περίπου το 80% δήλωσαν ότι τα πακέτα που έχουν γαλάζιο ή ανοικτό μπλε χρώμα,περιέχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα, έχουν πιο ήπια γεύση και είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με όσα πακέτα έχουν πιο σκούρο χρώμα.
Το 70% δήλωσαν ότι τα πακέτα που διαθέτουν κάποιο άσπρο σύμβολο,έχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα,είναι πιο ήπια και υγιεινά σε σχέση με τα πακέτα που έχουν γκρι σύμβολο.Επίσης το 70% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα πακέτα που γράφουν απ'έξω τις λέξεις "φίλτρο κάρβουνου" και δείχνουν μια φωτογραφία του φίλτρου,έχουν τα ίδια οφέλη.
Οι καπνιστές (όπως αναμενόταν) διαπιστώθηκε ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να επηρεαστούν από τη συσκευασία σε σχέση με τους μη καπνιστές,γιατί "έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πιστέψουν ότι μερικά τσιγάρα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή".Σύμφωνα με την έρευνα,το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περίπου έναν στους δέκα θανάτους διεθνώς.
Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι καπνοβιομηχανίες,αντιμετωπίζοντας αυξημένη παγκόσμια ανησυχία για τους κινδύνους του καπνίσματος,έχουν συμπεριλάβει στη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθούν,τη συστηματική προώθηση της αντίληψης ότι "μερικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με άλλα".
Στο πλαίσιο αυτό,τονίζουν οι επιστήμονες,"τα πακέτα αποτελούν ένα κρίσιμο μέσο για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων των καταναλωτών σχετικά με το ρίσκο".
Σαράντα τέσσερις χώρες του κόσμου έχουν απαγορεύσει την χρήση των λέξεων "ελαφριά","ήπια" ή "χαμηλή πίσσα" πάνω στα πακέτα των τσιγάρων,επειδή θεωρούν ότι αυτό παραπλανά τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές προτείνουν η λίστα των απαγορευμένων λέξεων να μεγαλώσει και παράλληλα τα τσιγάρα να πωλούνται πλέον σε πακέτα χωρίς ειδικό σχεδιασμό και χρώματα,ώστε οι καπνοβιομηχανίες να μην μπορούν πια να παραπλανούν τους καταναλωτές.
Όπως αναφέρουν, μια τέτοια "γυμνή" συσκευασία όχι μόνο είναι λιγότερο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές (ιδίως τους νέους),αλλά παράλληλα θα αυξήσει και την αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι προειδοποιήσεις υγείας που βρίσκονται πάνω στα πακέτα.

Πλαστά προφυλακτικά Durex στην Ελληνική αγορά

Πλαστά προφυλακτικά Durex σε κουτιά τριών τεμαχίων εντοπίστηκαν στην ελληνική αγορά.Ο ΕΟΦ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή.
Τα προφυλακτικά,προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αγνώστου κατασκευής και ποιότητας,φέρουν τρύπες και έχουν κακή ποιότητα κατασκευής.
Διαφοροποιούνται απο τα αυθεντικά καθώς η εξωτερική επισήμανση και το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης είναι στα ουγγρικά ή κροάτικα,έχουν κακή ποιότητα εκτύπωσης συσκευασιών και φυλλαδίου οδηγίων χρήσης,διαφορετικούς αριθμούς παρτίδων στο κουτί και στην αλουμινένια ατομική συσκευασία,ενώ τέλος,οι συσκευασίες είναι εσωτερικά ενωμένες,ενώ κανονικά είναι ξεχωριστές μία-μία.

Πλήρωσε την απιστία με κόλα στο πέος του

Δύο γυναίκες,που διατηρούσαν σεξουαλικές σχέσεις με τον ίδιο άντρα,συνεργάστηκαν με τη σύζυγό του,για να τον «εκδικηθούν».Τον παρέσυραν σε δωμάτιο ξενοδοχείου,τον έδεσαν στο κρεβάτι και του κόλλησαν το πέος στο στομάχι με ισχυρή κόλα.
Η 48χρονη Τερέζα Ζίμαν είχε δεσμό με τον άπιστο σύζυγο στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ χωρίς να ξέρει ότι είναι παντρεμένος.Τον γνώρισε στο Ίντερνετ,ξεκίνησαν να συναντιούνται σε ξενοδοχεία και αυτή τον ερωτεύτηκε.
Μία μέρα, την πήρε τηλέφωνο η γυναίκα του και της είπε ότι ο άντρας που βλέπει είναι παντρεμένος μαζί της,έχει παιδιά και έχει πολλές παράνομες σχέσεις,τις οποίες χρησιμοποιεί για να βγάζει χρήματα.
Η Ζίμαν παραδέχθηκε ότι όχι μόνο πλήρωνε μόνη της τα ξενοδοχεία,αλλά του είχε δώσει και 3.000 δολάρια.
Η ίδια εντόπισε και μία ακόμα από τις πέντε παράλληλες παράνομες σχέσεις του,την 43χρονη Γουίντι Σιούελ,την πλησίασε και αφού της είπε την αλήθεια,συνεννοήθηκαν με την σύζυγό του για να «του δώσουν ένα μάθημα».Μαζί τους συνεργάστηκε και η Μισέλ Μπελιβό, αδερφή της Σίμαν.
Ο παντρεμένος,το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα,πήγε στο ξενοδοχείο για να συναντήσει τη Ζίμαν.Αυτή του είπε πως θέλει να τον δέσει στο κρεβάτι και να «τον τρίψει εκεί χαμηλά».Έδεσε τα χέρια και τα πόδια του με σεντόνια και του φόρεσε μία μαξιλαροθήκη στο κεφάλι για να μη βλέπει.
Στη συνέχεια,τον έγδυσε και του έκοψε τα εσώρουχα με ψαλίδι.
Ο άντρας άκουσε να χτυπούν την πόρτα και μπόρεσε να διακρίνει μέσα από τη μαξιλαροθήκη τις τρεις γυναίκες να μπαίνουν στο δωμάτιο.
Σύμφωνα με την κατάθεσή του,είδε την Ζίμαν να παίρνει ένα όπλο από την αδερφή της και να τον σημαδεύει στο κεφάλι και το πέος,λέγοντάς του:«είσαι τυχερός που δε με αφήνουν να σε πυροβολήσω».
Στη συνέχεια,η Σιούελ τον ρώτησε «ποια αγαπάς περισσότερο;» και η Ζίμαν «με ποια θέλεις να γεράσεις μαζί;».Η σύζυγός του του είπε «Γίνεσαι πολύ μικρός όταν φοβάσαι».
Η Ζίμαν τον χαστούκισε,πήρε μία πολύ ισχυρή κόλα και κόλλησε το πέος στο στομάχι του.Ο άντρας άρχισε να ουρλιάζει και οι γυναίκες «το έβαλαν στα πόδια»,παίρνοντας το πορτοφόλι,το κινητό και το αυτοκίνητό του.
Ο άντρας κατάφερε να λυθεί μόνος του και κάλεσε την αστυνομία.
Οι τέσσερις γυναίκες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης μέχρι έξι χρόνια επειδή τον κράτησαν φυλακισμένο,ενώ η Ζίμαν κατηγορείται και με σεξουαλική επίθεση.
Οι κατηγορούμενες αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση 200 δολαρίων.
«Είμαι πολύ αναστατωμένη.Δυσκολεύομαι να συνέρθω,είμαι ένα συναισθηματικό ράκος και ντρέπομαι πολύ για όλα»,δήλωσε η Σιούελ,η οποία ισχυρίζεται πως συμμετείχε στο σχέδιο γιατί ήθελε μόνο να του πει μερικά πράγματα και να μην τον ξαναδεί ποτέ της.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Τόκοι και χρέη «κατάπιαν» μέτρα και παροχές

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στις πιέσεις των αγορών για το τεράστιο δημόσιο χρέος.Για να στείλει το μήνυμα ότι «το ελληνικό δημόσιο πληρώνει» και να αποκρούσει τους διεθνείς κερδοσκόπους,που σπεκουλάρουν σε βάρος της χώρας για να κερδίζουν από τα υψηλά spreads,η κυβέρνηση «μπούκωσε» με πληρωμές τα παλαιά χρέη, δημιουργώντας όμως και πάλι και καινούργια!.
Ο φαύλος κύκλος των χρεών και των ελλειμμάτων στον οποίο έχει περιπέσει το Κράτος, θυμίζει λίγο πολύ και ό,τι συμβαίνει σε ένα νοικοκυριό που έχει χάσει το λογαριασμό:
Στο α΄εξάμηνο το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε καθαρά μόλις 22,2 δισ. αντί 23 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.Σχεδόν όλα πήγαν σε ανελαστικές δαπάνες:τα μισά (11,5 δισ.) πήγαν σε μισθούς,συντάξεις και έκτακτες παροχές σε άνεργους,χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ενώ άλλα 9 δισ.σε διάφορες επιχορηγήσεις.
Την ίδια στιγμή όμως πλήρωνε τα διπλά και τρίδιπλα (35,8 δισ.ευρώ) σε δόσεις και τόκους για τα τεράστια χρέη που κουβαλά.Στον πανικό της να μειώσει το έλλειμμα,η κυβέρνηση πλήρωσε «άρον άρον» σε ένα εξάμηνο 28,2 δις.ευρώ,όσα σχεδόν υπολόγιζε δηλαδή για ολόκληρο το χρόνο (29,1 δισ.ή ποσοστό 97,5%)!
Το θέμα είναι γιατί χρειάστηκε να κινηθεί τόσο πιεσμένα.Το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας βρίσκεται ήδη σε οριακό επίπεδο και πολλοί ξένοι οίκοι έχουν προειδοποιήσει με νέα υποβάθμιση.
Η κυβέρνηση δεν θέλει όμως να δώσει τέτοιο δικαίωμα,γιατί προ μηνών πήρε ένα πολύ σκληρό μάθημα από το κτύπημα των σπεκουλαδόρων των αγορών.
Μόνο ο «πανικός»,στις αρχές του χρόνου,που εκτόξευσε τα spread με τα οποία δανείζεται το δημόσιο στα ύψη,κόστισαν στη χώρα 434 εκατ.ευρώ–όσα δηλαδή προσδοκά να εισπράξει το Κράτος μαζί από την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα,την έκτακτη εισφορά στα κότερα και την αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
Πού θα βρεθούν τα χρήματα που λείπουν (αφού με έσοδα 22 δισ.το δημόσιο πλήρωσε 36 και βάλε);Μα φυσικά από νέο δανεισμό, αφού η οικονομία κινείται πλέον μόνο με δανεικά και το σύμφωνο σταθερότητας «αποσταθεροποιείται»,με συνέπεια οι διεθνείς οργανισμοί να φοβούνται πιστοληπτικό «μπλακ άουτ» της χώρας,τους επόμενους μήνες

Τα συνδικάτα ετοιμάζουν «υποδοχή» στην ΔΕΘ

Ηχηρό πολιτικό μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής έτοιμάζονται να στείλουν τα συνδικάτα εν όψει της Εκθεσης της Θεσσαλονίκης καταγγέλλοντας πως με άλλοθι την κρίση,η κυβέρνηση θα εξαγγείλει εξαιρετικά περιορισμένες παροχές.Η μόνη σίγουρη εξαγγελία θα είναι οι αυξήσεις του ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ που για πρώτη φορά,έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ αφού κάθε χρόνο πιστώνονταν αναδρομικά με τη σύνταξη του Μαίου.
Υπό την πίεση της κρίσης,αυξήσεις θα διεκδικήσουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για το 2010,μετά από πολλούς μήνες ανατροπών στην αγορά εργασίας.Εμποροι και βιοτέχνες έκαναν ήδη λόγο για περιορισμένες αυξήσεις με δεδομένη τη στενότητα στην αγορά και τον πληθωρισμό που δεν θα ξεπεράσει το 1,5%.
Οι αμοιβές όμως μπορούν να περικοπούν ανεξάρτητα από τις αυξήσεις,με την εφαρμογή των 4ημέρων τις αναγκαστικές άδειες και την κατάργηση των υπερωριών.Ετσι,ένας εργάτης από 1100 ευρώ το μήνα,από τη μια στιγμή στην άλλη θα βρεθεί με 750.Ετσι κι αλλιώς τα περιθώρια αισιοδοξίας δεν είναι πολλά αφού αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει από το Μάιο ούτε τη συμφωνημένη αύξηση του 5,5% με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στη διαιτησία.
Μικρό καλάθι κρατούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι.Υπερωρίες και επιδόματα θα περικοπούν ενώ σχεδιάζεται νέο μισθολόγιο που θα προβλέπει αμοιβές δύο ταχυτήτων.Χαμένοι θα είναι οι νεο προσλαμβανόμενοι για τους οποίους θα καταργηθούν τα επιδόματα ενώ οι αυξήσεις για το 2010 θα είναι περιορισμένες.
Εκτός όμως από την οικονομική πολιτική λιτότητας οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αντικρούσουν και την καταιγίδα της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αργά η γρήγορα θα ενσκήψει υπό την πίεση των προτάσεων του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.Οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν ακόμη μια φορά αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις,προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα το κόστος για τις συντάξεις το 2050 θα διπλασιαστεί.Ο ΟΟΣΑ προτείνει για όλους εργασία πάνω από 37 χρόνια αφού έχει αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής.Την αύξηση των ορίων μελετά και η κυβέρνηση με πρώτα θύματα της γυναίκες του δημοσίου και τους επαγγελματοβιοτέχνες.
Ο ΟΟΣΑ ζητά εδώ και τώρα μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης ενώ προτείνει η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι με βάση τα πέντε καλύτερα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας όπως ισχύει σήμερα στα περισσότερα ταμεία.Αν υλοποιηθεί το μέτρο,οι συντάξεις θα περικοπούν έως 30%.
Ακόμη στο στόχαστρο του ΟΟΣΑ μπαίνει η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών ενώ προτείνει να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων και να ισχύσουν περαιτέρω κίνητρα για παραμονή στην εργασία μετά τα 60.Ο ΟΟΣΑ εισηγείται όμως και σκληρά αντικίνητρα ζητώντας τα κατώτατα όρια της σύνταξης να εισπράττουν μόνο όσοι έχουν περάσει τα 65 χρόνια και δεν συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Έρευνα δείχνει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά

Βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν περισσότερα διατροφικά οφέλη από άποψη υγείας σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα.
Η μελέτη, με υπεύθυνο τον δρα Άλαν Ντάνγκουρ,έγινε-για λογαριασμό της βρετανικής κρατικής Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων- από την έγκυρη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε ιατρικό αμερικανικό περιοδικό για θέματα διατροφής «American Journal of Clinical Nutrition».
Η έρευνα επισημαίνει ότι παρόλο που οι καταναλωτές πιστεύουν πως θα ωφεληθούν από άποψη υγείας και πληρώνουν αρκετά υψηλότερες τιμές για να αγοράσουν βιολογικά/οργανικά προϊόντα,τα τελευταία δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από τα κανονικά,συμπεριλαμβανομένων στοιχείων, όπως η βιταμίνη C,ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ανάλογο είναι το συμπέρασμα όσον αφορά το κρέας,τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά που παράγονται με βιολογικό/οργανικό τρόπο.
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πια βιολογικά προϊόντα (αφού,πέρα από τα όποια διατροφικά οφέλη,υπάρχουν πάντα και άλλα κριτήρια,όπως η φροντίδα του περιβάλλοντος και η προστασία των ζώων),όμως ασφαλώς θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση,όταν κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους.

Αντιρρήσεις για την τράπεζα DNA

Αντισυνταγματική και μη συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι η τροπολογία για την συλλογή γενετικού υλικού με σκοπό τη δημιουργία αρχείου,κρίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή θεωρεί ότι η τροπολογία είναι ελλιπής και ότι πρέπει να συμπληρωθεί προκειμένου να εναρμονίζεται πλήρως «με τις επιταγές που απορρέουν από το άρθρο 9Ατου Συντάγματος και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Μεταξύ των παρατηρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής είναι οι εξής:
-Η γενετική ανάλυση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνον εφόσον η ταυτοποίηση του προσώπου δεν προκύπτει ήδη από άλλα αποδεικτικά μέσα.
-Στην τροπολογία διευρύνεται υπερβολικά ο κατάλογος των αξιόποινων πράξεων.Η Ανεξάρτητη Αρχή προτείνει τον περιορισμό του καταλόγου των εγκλημάτων μόνο στα κακουργήματα.
-Ενώ η τροπολογία προβλέπει την τήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων αδιακρίτως και για απεριόριστο χρονικό διάστημα,η Αρχή προτείνει ο χρόνος τήρησής τους να συμπίπτει με τον χρόνο παραγραφής του εγκλήματος,για το οποίο συλλέχθηκαν.
-Η τροπολογία καταργεί το δικαστικό συμβούλιο,ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή τονίζει ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ρητώς ότι η λήψη και ανάλυση του γενετικού υλικού θα αποφασίζεται από το δικαστικό συμβούλιο ή τουλάχιστον από τον εισαγγελέα.